Herinneringen aan CD ‘Try-out’ Popkollektief Houten

HOUTEN – In 1992 kwam de CD ‘Try-out’ van het Popkollectief Houten uit. Tien bands uit Houten en omgeving werden door het Popkollektief op één CD bij elkaar gebracht. Twee van de muzikanten uit die periode waren te gast in de radiostudio van Omroep Lekstroom: bassist Gijs Hommelberg en drummer Gerard Wieman. Gerard zit op dit moment nog in het Popkollektief. Hoe was het voor ze om een bijdrage te leveren aan deze CD?

“Het is zeker wel een tijdje geleden dat jullie dit gehoord hebben?” De luisteraars en de mensen in de studio luisteren naar ‘Funeral’ van Infected Mind en ‘Eden Lane’ van B-Where, twee nummers van de CD ‘Try-Out’. “Zeker, zeker”, en “Ja”, is de reactie van de twee mannen op deze vraag van interviewer John van Amerongen.

Performer
Gerard Wieman speelde drums in het nummer ‘Eden Lane’: “En ik heb de tekst gemaakt.” Gerard is nog steeds onder de indruk van de manier waarop zanger Ruud van Doorn de tekst zingt. “Dat gaf een lading aan de tekst en een zinvolle bijdrage aan de instrumenten.” Gijs Hommelberg was bassist in B-Where in die tijd: “Ruud was wel een performer zowel live als in de studio zoals blijkt.” Eden Lane was eigen werk van B-Where. “Ja allebei”, zegt Gerard Wieman, vooruitlopend op de zaken.

Alle bands die op de CD staan, staan daar namelijk met twee nummers op. “Die andere is van Henk Kelly, toen al één van de betere gitaristen, en tot op de dag van vandaag speelt hij nog bij mij in B-Where.” Niet alle bands speelden eigen werk op de CD.

Tijdsdocument
Gerard noemt Try-Out een tijdsdocument. “Zo dachten we in die tijd over de dingen des levens, en ook over hoe muziek gemaakt moest worden.” Hij wijst er op dat dat ook wel afhankelijk was van wat je als muzikant kon. “We hadden talenten. Er zit er hier een naast me.”

Bunt Studio
Om de kosten te dekken, moest elke band 100 gulden betalen. Met 10 bands leverde dat 1000 gulden op. De Bunt Studio werd bereid gevonden om de studio tien avonden beschikbaar te stellen voor de bands om op te nemen.

Café de Kleine Geer
Het Popkollektief Houten bestaat nog steeds, al is het niet meer erg actief. “We waren toen met Marriët van Doorn, Ad Lourier, Esther Oostrom, Johnny Steenbakkers, Erik Spierenburg en Ruud van Doorn werd ingehuurd voor de connecties met de bands, de artistieke invalshoek en de connecties met het Grafisch lyceum.” De CD werd met live optredens gepresenteerd in Café de Kleine Geer van Jan Vernooij. De sessie-avonden van Popkollektief Houten vonden ook altijd plaats in Café de Kleine Geer. Het café bestaat inmiddels niet meer.

Missing link
Gijs Hommelberg heeft met B-Where en met Stormy Weather als bassist op de CD gespeeld. “Dat was wel grappig. Het nummer ‘Rosalinda’ dat we net hoorden was nog voor het cd-project opgenomen.” Toen het Popkollektief met het project kwam zei de band Stormy Weather, maar we hebben al iets en toen heeft Stormy Weather speciaal voor de cd nog ‘Wondering’ opgenomen.

“We waren een missing link in de begroting. Dat is ook een apart verhaal”, vertelt Gijs. “Rosalinda was al gereed en theoretisch waren er nog twee minuten over om te vullen.” Met de stopwatch in de hand werd het nummer ‘Wondering’ ter plekke gemaakt.

Ongedwongen sfeer
Bij Bunt was het wel relaxed om te spelen. Ongedwongen. “Ik vond het wel prettig”, zegt Gerard. “Een warm bad en met oog voor de muzikant”, zo vertelt Gijs. “De tijd was natuurlijk wel een ding”, zo zegt Gerard.

Dit artikel is gebaseerd op een radio-interview dat John van Amerongen en Michel Togni hebben gehad met Gijs Hommelberg en Gerard Wieman. Het hele interview en de gedraaide muziek zijn nog een week terug te luisteren op deze site onder ‘Radio Gemist’ 21-6-2024 18:00 uur.

Foto: Omroep Lekstroom

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn