Hoofdtrainer Marco Barten kijkt uit naar nieuwe uitdaging Koveni

Marco Barten (33) is de nieuwe hoofdtrainer van de Nieuwegeinse korfbalvereniging Koveni. Dat maakte de club vlak voor de paasdagen bekend. Barten is nu nog werkzaam als trainer van het tweede team van Luno in Linschoten, maar heeft er zin in om in Nieuwegein het werk van huidig trainer Frits de Gooijer voort te zetten. ,,Al zullen er natuurlijk ook dingen anders gaan.”

Vlak voor het paasweekend maakte Koveni bekend Barten te hebben vastgelegd als nieuwe trainer voor het volgende seizoen. ,,Eigenlijk was ik niet echt op zoek naar een club. Ik had wel aangegeven bij Luno dat ik na dit seizoen ga stoppen. Kort daarna werd ik door een andere club benaderd en ben ik daar gaan praten. Toen kwam Koveni ook met de vraag of we eens konden praten. Dat gesprek voelde heel goed.” Barten kende Koveni al een beetje. ,,Mijn vrouw heeft bij de club gespeeld, dus ik ben er wel regelmatig geweest. Ik heb ook in het verleden aan zomertrainingen meegedaan. Toen was het altijd gezellig. Dat vind ik wel belangrijk. Thuis is een groot woord, maar ik voel me wel prettig bij de club. Ik spring niet in het diepe.”

Korfbalfamilie

Barten is een telg uit een echte korfbalfamilie. ,,Dat zie je vaker in onze sport”, erkent hij. ,,Het geldt ook voor mij. Mijn hele familie korfbalde, mijn nichtje geeft trainingen, een andere speelt in de selectie met mijn broertje bij Luno, mijn vrouw korfbalt en ik heb altijd gekorfbald of trainen gegeven. Ik zie in de toekomst mijn zoontje ook wel korfballen. Zo gaan die dingen vaak met kinderen die veel op het korfbalveld rondhangen.”

De klus bij Koveni wordt voor Barten de eerste klus als hoofdtrainer bij een vereniging. ,,Dat zie ik als een mooie uitdaging. Ik heb bij Luno natuurlijk het tweede team getraind, maar nu krijg ik de kans om op eigen benen te staan. Daar heb ik wel naar uit.”

‘Ik ben wel blij met de ervaring in de ploeg’

Hoewel Koveni in het persbericht spreekt over een jong team, brengt Barten daarin enige nuance aan. ,,Er zijn ook een paar meer ervaren spelers. Daar ben ik wel blij mee, want als het in een wedstrijd spannend wordt zijn zij vaak de mensen die door hun ervaring kalm blijven. Die maken dan betere keuzes, over het algemeen. Ik ken de spelers natuurlijk nog niet zo goed dat ik dat per persoon al weet. Verder denk ik dat Koveni een ploeg met veel talent heeft. Er zit veel korfbalintelligentie in het team. Op technisch vlak zit het goed. Ik hoop ze tactisch een stukje verder te kunnen brengen.”

In dat laatste zal Barten niet heel veel afwijken van de aanpak van huidig trainer Frits de Gooijer. ,,Die heeft het de afgelopen drie jaar fantastisch gedaan bij Koveni.Daar wil ik op voortborduren. Ik zou wel gek zijn om iets heel anders te gaan doen. Ik wil het werk van Frits voortzetten en de ploeg helpen naar de volgende stap. Daarin zullen bepaalde details natuurlijk wel anders zijn. Ik ben natuurlijk een ander persoon dan Frits.”

Verantwoordelijkheden

Eén ding is voor Barten wel heilig:,,Ik vind dat je bepaalde verantwoordelijkheden hebt als je in een team zit. Zeker als je in de selectie speelt. Er wordt een hoop voor je gedaan en geregeld. Dan kun je dus niet zomaar afzeggen. Natuurlijk zijn er soms uitzonderingen of heb je iets op je werk waar je niet onderuit kunt. Of als je op een trainingsavond een condoleance hebt: ga alsjeblieft! Daar heb ik natuurlijk alle begrip voor. Maar je hebt ook verantwoordelijkheden naar je teamgenoten en club. Gelukkig heb ik begrepen dat het met die mentaliteit bij Koveni wel goed zit.”

,,Ik denk dat het ook belangrijk is dat de sfeer bij een vereniging goed is”, zegt Barten. ,,Wat dat betreft ben ik, denk ik, wel een iemand die daar in wil investeren. Vaak merk je dat het lastig is om samen te presteren als er iets niet goed zit in de sfeer. Dat kan bij het team zijn of in het algemeen bij de vereniging.” Komende zomer gaan Barten en zijn ploeg aan slag met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Dan zal ook Nancy Loffeld beginnen als trainer van het tweede team. Het aanstellen van een trainer voor dit team was een eis van Barten. ,,Ik vind het belangrijk dat ook het tweede een goede trainer krijgt. Nancy ken ik eigenlijk nog niet persoonlijk. Ik heb haar één keer kort gesproken. Richting de zomer zullen we vaker gaan communiceren.”

Doelstellingen

,,Er is niet echt gesproken over doelstellingen qua resultaat”, zegt Barten. ,,Koveni is in de zaal gepromoveerd en gaat in de tweede helft van de veldcompetitie, die komend weekend start, in de tweede klasse spelen. We gaan kijken hoe dat uitpakt. Het verschil tussen tweede en derde klasse is vrij groot. Vaak zie je dat ploegen te goed zijn voor de derde klasse, maar net niet sterk genoeg zijn voor de tweede klasse. Dan pingel je heen en weer. We gaan dus kijken hoe het nu gaat verlopen. Misschien is het aan ons om dan volgend seizoen weer te promoveren, maar dat is nu moeilijk te voorspellen. Ik denk in elk geval dat ze genoeg kwaliteit hebben om in de tweede klasse te kunnen blijven.”

Aanstaande zaterdag speelt Koveni in IJsselstein de streekderby tegen Fortissimo. ,,Dat is wel een dingetje. Derbies zijn altijd leuk”, vindt Barten. ,,Dan komen er extra dingen bij kijken. Daar hou ik wel van.” Zelf is Barten niet bij de derby aanwezig. ,,Ik moet zelf mijn ploeg Luno 2 coachen. Die verantwoordelijkheid heb ik op me genomen en dan vind ik het volkomen logisch om dat ook netjes af te maken, maar natuurlijk zal ik na afloop wel snel de uitslag van Fortissimo – Koveni opzoeken.”

Wedstrijdbeeld uit Koveni - Huizen.
Wedstrijdbeeld uit Koveni – Huizen.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn