Houtenaar en oud-spits FC Utrecht nu gelukkig in het vastgoed

Oud-voetballer Leon de Kogel speelde onder anderen voor FC Utrecht, VVV-Venlo, Almere City, Go Ahead Eagles en het Spaanse UE Cornelia. In 2018 raakte hij als bijrijder betrokken bij een ernstig verkeersongeluk. Een lange revalidatie volgde. Anno 2024 is de Houtenaar makelaar in vastgoed in Spanje.

,,Ik woon ongeveer veertig procent van het jaar in Nederland. De rest van het jaar ben ik in Spanje. Als makelaar verkoop ik vastgoed. Dat doe ik veel in de buurt van Allicante, dus daar ben ik veel te vinden”, legde De Kogel vrijdagmiddag uit in het radioprogramma ‘Lekstroom komt thuis’.
De Kogel groeide op in Houten en begon met voetballen bij SV Houten. ,,Ik ben opgegroeid op de Keercamp”, vertelde de oud-voetballer. ,,Daar hadden we voor ons huis twee garages. Daar voetbalde ik elke dag. Ik heb twee oudere broers die bij SV Houten speelden en toen ik vier was werd ik ook op voetbal gedaan. De familie bepaalde dat. Die zeiden: Kijk maar of je het leuk vindt. Het bleek een schot in de roos. Ik heb twaalf jaar bij Houten gespeeld.”

,,Ik was vijftien toen ik door FC Utrecht werd gescout, maar ik kijk met veel plezier op mijn tijd bij Houten terug. Ik heb een vriendengroep die voor een groot deel bestaat uit jongens die ik ken uit mijn tijd bij SV Houten. Dat is al vanaf de F-jes zo. We speelden tot mijn vijftiende bij elkaar en dat zijn nog steeds mijn beste vrienden.”

Van verdediger naar spits

Leon de Kogel was aanvankelijk verdediger bij SV Houten. ,,Maar toen kreeg ik Jerko de Bruin als trainer. Hij zag in mij wel iemand die ook in de spits kon spelen”, aldus De Kogel. Het bleek een voltreffer, want De Kogel bleek een talent als spits te zijn. ,,Maar de clubleiding in Houten zag in mij een verdediger die het eerste elftal zou kunnen halen”, aldus De Kogel die later als spits furore zou maken in de eredivisie.

,,Ik scoorde veel. Niet alleen FC Utrecht wilde me hebben. Ook RBC Roosendaal, Vitesse en Ajax wilden me graag naar hun club halen”, herinnert De Kogel zich. ,,Ik koos voor FC Utrecht. Dat was bereikbaar op de scooter en ik dacht dat ik bij die club de meeste kans had om in het eerste elftal te komen.”
De Kogel kreeg gelijk. Vrij snel komt hij bij het eerste elftal. ,,Ook daar maakte ik mijn doelpunten, maar ik liep wel wat achter op andere jongens.” De Houtenaar wordt verhuurd aan VVV-Venlo. ,,Dat was toen Jupiler League. Ik ging toen ook verhuizen naar Limburg. Ik woonde in een vakantiepark en in mijn vrije tijd keerde ik terug naar Houten. Uiteindelijk heb ik daar een supertijd gehad.”

Levensgevaar

Na die periode keert De Kogel terug in de Galgenwaard. Het lukt De Kogel niet om uit te groeien tot vaste basisplaats. Na nog een verhuurperiode bij Almere City FC, volgt de transfer naar Go Ahead Eagles uit Deventer. ,,Go Ahead heeft mij veel gebracht”, blikt De Kogel terug. ,,Bij FC Utrecht had ik twee spelers echt voor me: Mulenga en Van Wolfswinkel. Erik ten Hag was trainer bij Go Ahead en hij haalde me naar Deventer. Ik heb er een supermooie tijd gehad en ben er nog vaak te vinden.”
In 2018 tekent de spits een contract bij het Spaanse UE Cornellà in Barcelona.Hij speelt er vijftien wedstrijden. Dan volgt er een rampzalige avond als De Kogel tijdens een vakantie op Malta in een taxi stapt. De taxichauffeur nam een verkeerde afslag op een rotonde en belandde zo op de verkeerde weghelft. Een tegenligger botst frontaal op de passagiersstoel waar de voetballer uit Houten dan zit. Zwaargewond wordt hij afgevoerd. Hij is zelfs een dag in levensgevaar. Een lange tijd van revalidatie volgt. Voetballen zit er niet meer in.

Spanje

,,Ik kan na een aantal operaties redelijk wat, maar het wordt niet meer als vroeger. Ik wil iedereen zeggen: geniet van je leven! Dat is echt een boodschap die ik mensen mee wil geven.” Zelf heeft De Kogel de draad opgepakt door als makelaar aan het werk te gaan. ,,Ik kwam in contact met een makelaar in Spanje. Hij werkt in de omgeving van de Costa Blanca, ten zuiden van Valencia. Uiteindelijk ben ik met hem samen gaan werken. Ik ga met mensen op pad om huizen te bekijken. We nemen alles uit handen omdat het best een complexe zaak is om in Spanje een huis te kopen vanuit Nederland. Ik ben zestig procent van mijn tijd in Spanje. Ik vind het leuk om daar te werken. Je zit in een andere omgeving, hebt altijd zon en de prijzen liggen anders dan in Nederland. De schakeling tussen Spanje en Nederland vind ik heel leuk, maar ik sluit niet uit dat mijn toekomst in Spanje ligt.”

Het interview met Leon de Kogel is terug te luisteren via: www.omroeplekstroom.nl/radio-gemist
Beluister ‘Lekstroom komt thuis’van vrijdag 5 april (17.00 tot 18.00 uur)

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn