Houtens koppel gaat 12.000 kilometer rijden op waterstof

Kan waterstof zichzelf nu al bewijzen als een levensvatbare brandstof? Of is het slechts de beloftee van morgen? Ondernemerskoppel en echtpaar Els en André Molengraaf uit Houten gaan de uitdaging aan.

Tijdens hun H2road-trip willen ze in totaal 12.000 km rijden, gedurende 100 dagen, met alleen waterstof als brandstof, zonder uitstoot. Met een elektrisch aangedreven pick-up en een zelfgebouwd Tiny house on wheels met hierin waterstoftanks en generator trekt het echtpaar vanaf 24 april door Europa om te laten zien dat, het opslaan van energie in waterstof een belangrijk wapen is om de klimaatdoeleinden te halen.

Klimaatakkoord
Waterstof speelt een belangrijke rol bij het behalen van de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs voor 2030. André Molengraaf, vindt dat de afgelopen tien jaar teveel gesproken wordt over waterstof als brandstof voor de toekomst. Met de H2roadtrip wil het koppel de wereld laten zien dat deze toekomst al is begonnen. Zij willen bewijzen dat er met de juiste opslag en planning vandaag de dag geen grenzen meer zijn om de transitie naar waterstof echt op gang te brengen.

Al meer dan 30 jaar houdt André zich bezig met het ombouwen en produceren van voertuigen. Els organiseert al meer dan 30 jaar congressen en evenementen in binnen en buitenland. Samen bundelen ze nu hun krachten samen en bedachten ze de H2roadtrip.

Vervoer en verblijf
Het echtpaar bestuurt een elektrische Ford 150 Lightning pick-up. De auto is aangepast om het opladen van de accu’s tijdens het rijden vanuit de waterstofgenerator mogelijk te maken. Twee extra H2-opslagtanks worden tijdens de reis in een speciaal ontworpen kampeertrailer geplaatst – het tiny house on wheels van het stel.
Voor de dagelijkse energievoorziening in hun tijdelijke woonverblijf gaan zij eveneens waterstof gebruiken en daarnaast hebben zij twee zonnepanel op het dak van het tiny house voor extra energie.

Het gebruik van waterstof als duurzame energiebron is volgens het avontuurlijke duo vooral interessant voor zwaar transport, bouwmachines en de scheepvaart. Voor het personenvervoer zijn er openbare tankstations om waterstof te tanken maar nog niet in grote getalen. Tot Pau in Zuid-Frankrijk kunnen ze tanken bij speciale openbare tankstations. Daarna wordt het een uitdaging en zijn ze afhankelijk van bedrijven met een tankstation of bundels waterstof voor eigen gebruik of leveranciers van waterstof, waar ze dan kunnen tanken.

Workation
André en zijn vrouw Els Molengraaf zijn al ruim 30 jaar getrouwd. Ze combineren hun beide bedrijven en houden van reizen en werken in verschillende landen en culturen. Daarnaast houden ze van klussen en hebben daarom ook hun eigen tiny house on wheels ontworpen en gebouwd.

Tijdens de reis werken de twee door aan belangrijke projecten. Zo werkt Els aan de voorbereiding van een te organiseren symposium over Longfalen. Andre houdt zich dagelijks bezig met zijn waterstof en ombouwprojecten. Het wordt een echte Workation voor de twee.

Volg het avontuur op de website van H2roadtrip en op de socials: @h2roadtrip (Instagram, Facebook,
LinkedIn, Youtube).

Luister hier het fragment in de Sunday Move terug:

Dit is een coproductie met Ruben Driessen 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn