Houtense burgemeester Isabella verwelkomt nieuwe Nederlanders

HOUTEN – De Houtense burgemeester Isabella verwelkomde woensdagmorgen 8 mei nieuwe Nederlanders. Dat gebeurde in de raadzaal van de gemeente Houten tijdens een Naturalisatie Ceremonie. Burgemeester Isabella zei in zijn toespraak dat bij het Nederlanderschap rechten horen maar ook plichten. Hij nodigde de nieuwe Nederlanders uit om vooral mee te doen in de Houtense samenleving.

De aanwezige inwoners die Nederlander wilden worden, wonen vaak al enige tijd in Nederland en in Houten. Ze hebben om uiteenlopende redenen besloten Nederlander te worden. “Een belangrijke keuze. De rest van uw leven bent u dan Nederlander”, zo verduidelijkte de burgemeester nog maar eens in zijn toespraak.

Eed of belofte
Als officieel moment legde iedere nieuwe Nederlander in spe de eed of de belofte af op de verklaring van verbondenheid. Daarmee werden ze dan officieel Nederlander. Na zijn toespraak ging de burgemeester dan ook bij iedere persoon die Nederlander wilde worden langs om de eed of de belofte af te nemen, waarna hij de persoon in kwestie hartelijk feliciteerde met het Nederlanderschap. Na de ceremonie nodigde de burgemeester iedereen nog even uit voor een groepsfoto.

Rechten en plichten
Bij het Nederlanderschap horen ook plichten. Zo kun je denken aan de belastingplicht om belasting te betalen en zo wordt ook verwacht dat mensen zich aan wetten en regels houden. De burgemeester stond in zijn toespraak nog even stil bij artikel 1 van de grondwet: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”. De nieuwe Nederlanders kregen een Nederlandse vlag cadeau.

foto’s: John van Amerongen

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn