IJsselsteins veilinghuis veilt kwartje voor ruim een miljoen euro

IJSSELSTEIN – Bij veilinghuis Heritage Auctions Europe in IJsselstein is vandaag een kwartje uit 1891 voor ruim een miljoen euro verkocht. Dit is het hoogste bedrag dat ooit voor een Nederlandse munt is betaald. Het ‘Kwartje 1891’ is een uiterst zeldzame munt met de afbeelding van een 10-jarige koningin Wilhelmina.

Nooit eerder werd een Nederlandse munt voor zo’n hoog bedrag verkocht. De legendarische munt is zoveel geld waard vanwege zijn onberispelijke staat en vooral vanwege zijn zeldzaamheid, er zijn maar twee exemplaren gemaakt. Het eerste exemplaar bevindt zich in de Nationale Numismatische Collectie van De Nederlandsche Bank in Amsterdam en het andere wisselde vandaag van eigenaar in IJsselstein.

Nieuw recordbedrag
In de afgelopen 133 jaar is dit stuk maar vier keer van eigenaar gewisseld en elke keer voor een nieuw recordbedrag. De laatste keer was in 2001 voor een bedrag van 81.000 gulden plus veilingkosten (ca. 95.000 gulden).

Superverzamelaar
De verkoper is numismaat Mr. W. Coenen, een bekende Nederlandse verzamelaar. Eerdere eigenaren waren onder andere de Amerikaan Virgil Brand en Philip Ferrari de Renotière, die wordt gezien als één van de grootste verzamelaars van munten en postzegels ter wereld. De nieuwe eigenaar van het bijzondere Wilhelmina-kwartje kiest ervoor om anoniem te blijven.

Zweethandjes
Het is een mooie opsteker voor het IJsselsteinse veilinghuis. Veilingmeester Jacco Scheper is dan ook helemaal gelukkig met de verkoop: “Wij zijn wel gewend om met waardevolle voorwerpen om te gaan, maar hier krijg ook ik zweethandjes van”, vertelt hij aan RTL Nieuws.

Foto: Veilinghuis Heritage Auctions Europe

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn