IJsselsteinse ‘oudjes’ in voetbalderby

IJSSELSTEIN – Op Hemelvaartsdag spelen de IJsselsteinse voetbalhelden van weleer een wedstrijd tegen elkaar. Dit jaar wordt de wedstrijd gespeeld op het veld van VVIJ.

Het is sinds jaar en dag een traditie in het IJsselsteinse voetbal: op hemelvaartsdag spelen oud-VVIJ en oud-IJFC tegen elkaar. De wedstrijd werd vanuit VVIJ-kant jarenlang georganiseerd door Cees van der Linden. ,,Ik heb het 17 jaar georganiseerd. De laatste keer is vijf jaar geleden. Vorig jaar kon het niet doorgaan”, vertelt hij vanaf zijn vakantie-adres in Bretagne. ,,Toen had IJFC niet genoeg spelers om een elftal op de been te brengen.” Verder was er eens sprake van een carnavalsevenement tijdens hemelvaartsdag en waren er de coronajaren. ,,Maar als je die dag niet meetelt is dit echt een traditie die elk jaar terugkomt.”

Van der Linden is voor het laatst bij de organisatie betrokken. ,,Wij zijn elk jaar vijf maanden met de camper op vakantie. Dit jaar wilde ik graag de invasiestranden in Normandië bezoeken omdat het tachtig jaar geleden is dat D-Day daar plaats vond. Daarom ben ik er dit jaar niet bij.”

Traditie
Van der Linden deed het in de afgelopen jaren niet alleen. ,,Ad Kok heeft mij jarenlang geassisteerd en Co van den Hoogen zorgde voor het voetbaltechnische gebeuren. Beide heren zijn tegelijk met mij gestopt. ,,Voor de opvolging van Oud-VVIJ heb ik voor Jerrol Asmus en Marcel van Rooijen voor de laatste keer alles op de rit gezet. Zij zetten gelukkig de traditie OUD VVIJ versus OUD IJFC voort.”

Voor VVIJ spelen onder anderen Tim Aarnink, de gebroeders Patrick en Theo Schriel met op het doel Edwin van der Lans. Op de bank wordt coach André van de Berg geassisteerd door Gijs Kanne.

Bij IJFC spelen onder anderen Teunis van de Lit, Frans Vermeulen, Dennis Groenendijk, André van Es, Virgilio Teixera, John van Tuyl en Bjarni Vlak mee. Als coach is Hein de Bruin aangetrokken met assistenten Jan van de Berg en Dick Stoker.

50+
Naast het voetballen is er ook een lunch voor de helden van weleer. ,,Maar er moeten ook consumptiebonnen geregeld worden en je denkt soms niet aan de meest normale dingen. Ik kan me herinneren dat alles geregeld was, behalve de ballen. Dat is moeilijk voetballen.”

De spelers die mee mogen doen moeten aan twee dingen voldoen: ze moeten in het eerste elftal van hun club gespeeld hebben en boven de 50 jaar zijn. ,,Anders krijg je dat je voorbijgelopen wordt door iemand van 40. Dat is niet leuk.”

Rivaliteit
,,Er was in het verleden eigenlijk nooit echt sprake van rivaliteit”, vertelt Van der Linden. ,,Wij, VVIJ, speelden op zondag. Van origine is VVIJ een katholieke vereniging. IJFC was protestants en speelde daarom op zaterdag. Tegenwoordig is dat niet meer aan de orde. Vroeger wel natuurlijk. In de oorlog was iedereen gelijk, maar daarna gingen de katholieken weer alleen naar de katholieke bakker.”

In de competitie spelen de eerste elftallen van beide verenigingen nu wel tegen elkaar. Waar IJFC momenteel op de vijfde plek staat, is VVIJ samen met Elinkwijk aan het strijden om de eerste plaats. ,,Dat is natuurlijk heel leuk. Maar de wedstrijd op hemelvaartsdag is meer iets nostalgisch”, weet Van der Linden die zelf tien jaar in het eerste elftal heeft gespeeld.

Donderdag 9 mei 2024 start de wedstrijd om 14.00 uur met na afloop een gezellige derde helft in het Clubhuis en op het terras van VVIJ. De entree is gratis. Iedereen is van harte welkom. Meer info op www.vvij.nl/ijsselsteinsederby.

Foto: organisatie wedstrijd

Dit artikel is een coproductie met Ruben Driessen

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn