Je, Anne: ‘Een waanzinnig anderhalf uur theater’

NIEUWEGEIN – Lovende recensies en vier nominaties bij de Musical Awards: de musical ‘Je, Anne’ over de gebeurtenissen in het Achterhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt met lof ontvangen. De voorstelling is op 17 mei te zien in Theater De Kom in Nieuwegein.

“Ik noem het zelf liever muzikaal theater dan een musical”, zegt actrice Mariska van Kolck in het radioprogramma Sunday Move. Van Kolck speelt in de voorstelling de rol van één van Anne’s mede-onderduikers, Auguste van Pels, de vrouw van een compagnon van de vader van Anne Frank. In de voorstelling staat het persoonlijke verhaal van de ondergedoken Anne Frank centraal. Ze ondertekent de verhalen in haar dagboek standaard met ‘Je, Anne’.

Tijdloos
De musical is in 2010 al eens opgevoerd en beleeft nu een revival. “Het stuk blijft natuurlijk actueel en het verhaal van Anne Frank is tijdloos”, vertelt Mariska. “Wij spelen het verhaal van Anne die in haar dagboek schrijft.” Anne zit midden in haar puberjaren wanneer ze samen met haar familie en een ander gezin gedwongen moet onderduiken in het Achterhuis.

Davidsster
Het stuk wordt opgevoerd in een bijzondere setting. “We zitten met z’n achten op een Davidsster op het toneel. Elke sterpunt is een kamer van een van de onderduikers. Het verschil met de eerdere uitvoering is, dat dat een tweeakter was met een pauze, wij spelen anderhalf uur achterelkaar. Je gaat op deze manier als publiek echt met die mensen mee, met hun hoop en verlangens en natuurlijk ook met de onvermijdelijke irritaties. Je gaat echt anderhalf uur met elkaar het Achterhuis in.”

Extreme spanningsboog
“Ik ben iedere keer weer ontroerd. Het is een hele extreme spanningsboog die je hebt, omdat we het verhaal anderhalf uur samen met het publiek beleven. Dat is echt voelbaar.” Na de voorstelling komen de spelers nog even naar voren om met de mensen te praten.

Beste vrouwelijke bijrol
Van Kolck krijgt voor haar vertolking van Auguste van Pels een nominatie voor beste vrouwelijk bijrol. “Ik heb helaas niet gewonnen maar ben echt mega-enthousiast over deze rol. En ik voel me zeer vereerd dat ik genomineerd ben”. De rol staat ver van haar af. “Auguste is een ongelukkig en gefrustreerd mens dat zich over haar verdriet heen vecht, en daardoor een harde en vervelende vrouw wordt. Eigenlijk een dieptriest mens.” En een dissonant in een verder liefdevolle omgeving. “Maar daarom prachtig om te spelen natuurlijk. Ik ben eigenlijk de tegenpool van de jeugdige en verwachtingsvolle Anne.”

Interactie met publiek
Bijzonder aan het stuk is de interactie met het publiek. Dit komt vooral in het laatste deel tot uiting. “Helemaal aan het eind krijgen we het bericht dat we binnenkort bevrijd zullen worden. En wij gaan dat natuurlijk al helemaal vieren.” Dan gaat het alsnog mis. “Die klap van euforie en vreugde naar alsnog verraden worden is heel ingrijpend.”

“Het is een waanzinnig anderhalf uur theater beleven. Het verhaal is kwetsbaar, heel actueel en het is ook geschiedenis”, zegt Mariska. “Een geschiedenis die voor altijd herinnerd moet worden.”

Het theaterstuk ‘Je, Anne’ is op 17 mei te zien in Theater de Kom in Nieuwegein.

Interview: Ruben Driessen / Sunday Move, 29 april 2024
Tekst: Karin Doornbos


Foto: Roy Beusker / Theater De Kom

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn