Kadernota 2025: Nieuwegein staat voor grote financiële uitdaging

NIEUWEGEIN – De gemeente Nieuwegein heeft 2023 met een positief financieel resultaat afgesloten. In 2023 heeft Nieuwegein ruim 75% van de gestelde ambities gehaald. Voor de aankomende jaren staat Nieuwegein echter voor een grote financiële uitdaging en worden er maatregelen genomen om de financiën op orde te houden. Het college trekt deze conclusies in de jaarrekening 2023 en de kadernota 2025. 

De financiële uitdaging waar de gemeente Nieuwegein voor staat, is groter dan eerder gedacht. Waar de gemeente eerst uitging van een tekort vanaf 2026 blijkt de gemeente al vanaf 2025 onvoldoende geld te hebben om alle gestelde doelen waar te maken. Dat komt grotendeels doordat het Rijk minder geld aan gemeenten geeft.

Onderzoek
De gemeente is bezig met een traject waarin ze samen me de partners onderzoekt hoe ze vanaf 2025 met minder geld toch zo goed mogelijk voor Nieuwegein kan zorgen. Wethouder Financiën Ellie Eggengoor: “Het gaat over de lange termijn én over belangrijke keuzes rondom wonen, zorg, mobiliteit en groen. Keuzes die zorgvuldig gemaakt moeten worden en daardoor tijd vragen.” De voorstellen uit dit traject krijgen een plek in de begroting voor 2025, die in november met de gemeenteraad wordt besproken.

Terugblik op 2023
Uit de jaarrekening van 2023 blijkt dat Nieuwegein 75% van haar gestelde doelen gerealiseerd heeft. Dat in een turbulent jaar waarin veel gebeurtenissen het werk van de organisatie en het bestuur raakten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de voortdurende oorlog in de Oekraïne, de stijgende prijzen en de val van het kabinet.

Over de jaarrekening en de kadernota
De jaarrekening beschrijft wat de gemeente het afgelopen jaar heeft gedaan en bereikt, en hoeveel dat heeft gekost. In de kadernota staat hoe de gemeente Nieuwegein er financieel voorstaat. Ook beschrijft de kadernota de plannen voor de komende jaren en hoe die betaald gaan worden. De gemeenteraad bespreekt op 11 juli vanaf 14:00 uur de kadernota en de jaarrekening die dit jaar, 2024, zijn opgemaakt. Daarvoor is er een avond voor de Stad op 27 juni.

Foto: Gemeente Nieuwegein 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn