Kasteel Heemstede zoekt vrijwilligers voor herstel historische tuin

Kasteel Heemstede bij Houten is op zoek naar vrijwilligers om te helpen de tuinen in oude glorie te herstellen. Rond de historische buitenplaats werden in de zeventiende eeuw tuinen aangelegd in Frans-classicisme stijl zoals bij Paleis het Loo en Slot Zeist. Eeuwenoude gravures liggen aan de basis van het herstel, waarmee de vrijwilligers samen met tuinbaas Marco van Buiten aan de slag gaan.

Op dinsdag 9 april is er tussen 10:00 en 13:00 een startbijeenkomst voor geïnteresseerden. Zij kunnen deze ochtend kennismaken met het werk en zelfs al aan de slag. Iedereen is welkom!

Eens per week
De tuinbaas wil het werk graag samen met vrijwilligers oppakken en start daarom een vrijwilligersgroep die eens per week werkt in de tuinen. Marco van Buiten: ‘Ik kijk er naar uit om samen te gaan werken met vrijwilligers en hun frisse blik. Oude gravures en reisverslagen die laten zien hoe de tuinen er ooit uitzagen, zijn de basis van het werk. In 1987 is het kasteel bijna volledig afgebrand. Met de herbouw werd ook een begin gemaakt met het herstel van de tuinen. De huidige eigenaar zet dit herstel voort met het terugbrengen van de historische moestuin met het bijbehorende leifruit.’

Deelnemen aan de wederopbouw van geschiedenis
Het herstelproces van de tuinen kent verschillende fases. Er is gestart met de moestuin waar groenten worden gekweekt voor het kasteelrestaurant. Daarna zullen elementen zoals lanen en parterretuinen worden teruggebracht in hun oude staat. Marco van Buiten: ‘Het is een dynamisch proces dat organisch evolueert. Vrijwilligers zijn niet alleen welkome hulp bij het onderhouden van de tuinen, maar ook deelnemers en getuigen van de wederopbouw van de lokale geschiedenis.’

Landschap Erfgoed Utrecht ondersteunt vrijwilligersgroepen in de provincie Utrecht. De organisatie adviseert over arbo en biedt cursussen, lezingen en netwerkdagen aan. Ook faciliteert Landschap Erfgoed Utrecht een platform waar vrijwilligersgroepen gratis hun vacatures kunnen plaatsen. Startbijeenkomst Kasteel Heemstede Dinsdag 9 april 2024 10:00 – 13:00 Heemsteedseweg 20, 3992 LS Houten www.kasteelheemstede.nl Aanmelden voor de startbijeenkomst kan via vrijwilligerswerk@landschaperfgoedutrecht.nl.

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn