Koers sociaal domein verlengd tot 2026

LDIJ, VVD, CDA en ChristenUnie gaven gisteravond steun aan de voortzetting van de financiële plannen voor de koers van het sociaal domein. Daaronder vallen de Jeugdwet, Participatiewet, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook in 2024 en 2025 zal daar jaarlijks 30 miljoen euro naartoe gaan.

D66, GroenLinks en PvdA waren tegen deze plannen. Sanne de Bruijne (GroenLinks) benoemde de gepresenteerde plannen als ‘tegeltjeswijsheden’ en betreurde dat het niet inhoudelijk genoeg is. Volgens Marlieke van Schalkwijk (PvdA) zijn de gepresenteerde cijfers niet up-to-date en worden werknemers bij zorginstellingen niet genoeg betrokken bij het samenstellen van de nieuwe plannen van het sociaal domein.

Luuk Nagtegaal (VVD) gaf aan dat het koersdocument wel een beetje verouderd was, maar dat het nog prima aansluit op de vorige vier jaar.  Wethouder Mark Foekema, die portefeuilles heeft over financiën, Wmo en inwonersparticipatie, zei dat het verstandig was om de plannen door te zetten naar 2026. “Want begin 2026 zal er flink bezuinigd worden vanuit de overheid naar gemeenten. Daarom is verstandig om met de ingeslagen weg door te gaan. We gaan begin 2025 gesprekken voeren met alle zorginstanties in IJsselstein om te kijken wat er eventueel beter kan. We kunnen nu veel gaan veranderen in financieel opzicht, maar als we in 2026 weer flink moeten bezuinigen, dan komen we daarmee in de problemen.”

Auteur: Jeffrey Overvoorde

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn