Korenmolen De Windotter viert Nationale Molendag

IJSSELSTEIN – Aanstaande zaterdag is het Nationale Molendag. Meer dan 600 molens in Nederland zijn op 11 mei de hele dag geopend voor publiek. Een mooie gelegenheid om eens een kijkje achter de schermen te nemen. Natuurlijk is ook Korenmolen De Windotter van de partij.

De Windotter (1732) is één van de oudste nog werkende molens van Nederland. Het is letterlijk een monument in bedrijf. De molen draait vijf dagen per week productie en dat is uniek. Molenaarsechtpaar Maarten en Lia Dolman leveren met behulp van 50 vrijwilligers hun ambachtelijke producten aan bakkers, restaurants, groothandels en via de molenwinkel aan thuisbakkers.

Molenaarsvak
Ze kunnen hiervan leven en dat is best bijzonder, want in Nederland zijn er hooguit tien molens die volledig kunnen bestaan van het malen van meel.  Het voortbestaan van De Windotter is ook veiliggesteld: zoon William kiest net als zijn vader voor het molenaarsvak.

Prinsesjes
De Windotter is zaterdag de hele dag geopend, en staat in het teken van diverse activiteiten. Tussen 10.00 en 15.00 uur is er iedere uur een rondleiding en kinderen kunnen buiten pannenkoeken bakken. Met pannenkoekenmix van de molen uiteraard. Leuk weetje: Prinses Mabel van Oranje schijnt een aantal jaar geleden met haar kinderen een hele middag (incognito) in De Windotter te hebben doorgebracht. De kinderen hebben toen ook pannenkoeken gebakken en ze hebben zich naar verluidt uitstekend vermaakt. De connectie is niet helemaal toevallig: Koning Willem Alexander is baron van IJsselstein.

Ook een bezoek aan de theekoepel is de moeite waard. De theekoepel is in 1812 naast de molen op de stadswal gebouwd, en te reserveren voor een klein gezelschap.

Hamsteren
De IJsselsteinse Windotter haalt zelfs wel eens het landelijke nieuws. In de coronaperiode bezocht het televisieprogramma ‘Hart van Nederland’ de molen. Er werd in die periode veel gehamsterd en de molen draaide overuren. “In tijden van oorlog en schaarste zijn meel en brood de eerste levensbehoeften. Daar grijpen mensen dan naar terug”, vertelde molenaar Maarten Dolman aan het camerateam.

Vereniging De Hollandsche Molen

De molendagen zijn een initiatief van Vereniging De Hollandsche Molen. De vereniging wil hiermee laten zien dat molens vitaal zijn: levende monumenten die het verdienen om te worden behouden. De Molendag is een eerbetoon aan de Hollandse molen. Het molenaarsambacht staat inmiddels op de nominatie voor ’t Immaterieel Erfgoed van Unesco.

www.windotter.nl 


Foto: Karin Doornbos

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn