Louise Mastenbroek: “Ik had nooit van mijzelf gedacht dat ik iets creatiefs in me had”

NIEUWEGEIN – In een radio-interview bij Omroep Lekstroom vertelt KunstGein-medewerker Louise Mastenbroek dat ze nooit had gedacht dat ze iets creatiefs in zich had. Dit bleek wel het geval te zijn. Ze houdt zich nu bezig met beeldhouwen en exposeerde zo’n vier, vijf jaar geleden voor het eerst haar eigen werk bij Kunstgein. Inmiddels is ze daar bestuurslid en secretaris, en is ze ook verantwoordelijk voor PR en het organiseren van exposities.

Stichting KunstGein wil mensen in Nieuwegein en omgeving interesseren en enthousiast maken voor alle vormen van kunst en cultuur. Er is vooral veel aandacht voor amateurkust. Het motto van KunstGein is: eenvoud en laagdrempeligheid: kunst is voor iedereen, voor oud én jong en voor mensen die (nog) niet van kunst houden.

Plezier in beeldhouwen
Louise vertelt: “Een jaar of wat geleden ben ik gestopt met mijn betaalde baan. Ik kwam in aanraking met beeldhouwen en bleek dat heel leuk te vinden. Vervolgens kreeg ze de vraag of ze een keer wilde exposeren. “Met heel veel twijfel heb ik dat gedaan. En ik vond het heel leuk.” Toen er een vacature voor een bestuurslid bij KunstGein ontstond hoefde ze niet lang na te denken. Inmiddels is ze secretaris en doet ze de PR. “En ik organiseer ook exposities.”

Niet zomaar gaan timmeren
Het beeldhouwen van Louise is letterlijk hakken in steen. “Af en toe in speksteen, maar ik vind het ook wel een uitdaging om in marmer of Belgisch hardsteen bezig te zijn. Het beeld zit er al in, je moet het er alleen nog uithalen. Zo werkt het in de praktijk.” Louise heeft zich verder bekwaamd in het beeldhouwen. “Je moet niet zo maar gaan timmeren.”

Op tijd ophouden
Een jaar of vier, vijf geleden had Louise haar eerste expositie. “Samen met een aantal andere kustenaars.” Ze vond dit spannend, maar het samen exposeren gaf ook veel vertrouwen en een veilig gevoel. “Ze slepen je vanzelf mee.” Louise werkt meestal met stenen die ze zelf nog om kan draaien. Ze hakt in de praktijk meestal een derde van de steen weg. Dan is het nog de kunst om op tijd op te houden. “Het is een keer klaar.” En dan moet het nog afgewerkt worden. “Dat kan ook nog wel een paar middagen kosten.”

Verkopen
“Als je voor het eerst een beeld verkoopt, dan ben je geneigd onder de prijs te gaan zitten. Op een gegeven moment leer je wel, dat als het te goedkoop is dat mensen er geen waarde aan hechten. Dus dan kom je vanzelf wel tot een eerlijkere prijs. In beeldhouwwerk zit heel veel tijd en de stenen kunnen heel duur zijn. Daar moet je wel over nadenken.

Werk verkopen betekent dat je weer verder kunt werken en weer nieuw materiaal kunt kopen. Het gaat om de creativiteit. Maar het is fijn om wat te verkopen. Zeker als mensen het echt leuk vinden.” Er zijn wel een paar beelden die ze absoluut niet zomaar zal verkopen. “De schelpen bijvoorbeeld.”

Uitlaatklep
“Kunst is voor mij een uitlaatklep, even weg uit het rumoer en de sleur van elke dag. Tijd hebben voor jezelf, en de beloning is, dat er iets ontstaat. Trots dat je iets kunt maken. Ik heb nooit van mezelf gedacht dat ik iets creatiefs in me had, maar blijkbaar toch wel.”

Kunstgein
“KunstGein is een vrijwilligersorganisatie en wij zijn nu een jaar of tien actief. Eigenlijk is het doel altijd geweest om mensen te enthousiasmeren voor kunst en dan met name amateurkunst. Er zijn maar weinig mensen die het lukt om er van rond te komen. Dan heb je toch wel een partner met een betaalde baan nodig om het hoofd boven water te houden. Of je moet heel veel workshops of lessen geven.”

Alle vormen van kunst
KunstGein is heel breed van opzet. “Alle vormen van beeldende kunst kunnen de aandacht krijgen, dan heb je het over schilderen, tekenen, er werkt iemand met sleutels, keramiek, hout, glas, sieraden, bedenk het maar.” Mensen kunnen zich zelf aanmelden bij KunstGein om te exposeren. “En vaak zijn we ook op zoek om nieuwe mensen een kans te geven, daar moeten we soms ook wel een beetje aan trekken. Net als bij mij toen.”

Stadshuis
KunstGein heeft op dit moment een aantal exposities lopen. Als eerste noemt Louise de laatste en tiende expositie in De Kom. Het Stadshuis is de vaste thuisbasis van KunstGein, maar door de verbouwing moesten ze uitwijken naar DE KOM. “We zijn dar liefdevol opgevangen.” Drie medewerkers van DE KOM exposeren nu in deze laatste tentoonstelling. Een jonge fotografe, een Iraanse kalligrafeerder, en nog een schilderes. Het thema is Urban. Deze expositie loopt nog tot en met 6 juli.

Lezingen en workshops
Ook lezingen en workshops zijn onderdeel van KunstGein, waar voornamelijk achtergronden bij exposities worden behandeld. Of de lezing over ‘gelukzoekers’ in Parijs. “Heel veel kunstenaars daar zijn pas na hun dood bekend geworden.”

Kunstmarkt in september
“In de planning staat een kunstmarkt op Fort Jutphaas op 15 september. We hebben nu 45 kramen.” Via de website Kunstgein.nl kunnen mensen die willen deelnemen met hun werk zich hiervoor aanmelden. “De kunstmarkt is heel divers van samenstelling; keramiek, fotografie, vilt, hout keramiek. Allerlei vormen van beeldende kunst.”

Amateurkunstenaars die willen exposeren kunnen contact opnemen via de website van KunstGein of mailen naar stichtingkunstgein@gmail.com

Dit artikel is gebaseerd op een radio-interview dat Michel Togni en Sander Ververgaert met Louise Mastenbroek hebben gehad.

Foto: Omroep Lekstroom

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn