Mirthe zwemt 20 jaar synchroon: “coachen is spannender”

NIEUWEGEIN – “Altijd al een waterratje geweest”, zegt Mirthe Bellers over haar gevoel met zwemmen van jongs af aan. Ze is al 20 jaar actief in het synchroonzwemmen bij zwemvereniging Aquarijn in Nieuwegein. Coachen vind ze spannender dan zelf zwemmen.

Mirthe Bellers is 28 jaar, geboren en getogen in Nieuwegein. Ze heeft haar A-, B- en C-diploma gehaald in het zwembad in IJsselstein. “Ik ben gaan turnen. Mijn broer zat bij Aquarijn. Die bracht ik samen met mijn moeder weg en dan zag ik meisjes synchroonzwemmen en bleef dan kijken.” Haar moeder besloot dat ze maar een proefles moest doen en sinds die proefles is ze er altijd bij geweest. “Ik weet ook eigenlijk bijna niet beter, al sinds ik dus heel jong ben is dat waar ik wekelijks mee bezig ben.” Synchroonzwemmen is een groot onderdeel van haar leven. Ze is ook trainingen gaan geven. “Het voelt bijna meer als mijn fulltime job.”

Zwemvereniging
Aquarijn is gevestigd in Merwestein in Nieuwegein en heeft verschillende zwemtakken zoals bijvoorbeeld zwemmen, waterpolo, snorkelen, schoonspringen en synchroonzwemmen. “Aquarijn is een warm bad. Het voelt echt als familie. Het voelt allemaal echt samen. Over en weer trots op elkaars successen. Het is gewoon heel gezellig bij ons. Iedereen is welkom.”

Zeemeermin
“Dat gevoel van vrijheid denk ik of zo. Vroeger wou ik altijd zeemeermin worden en dat voelt wel een beetje zo bij synchroonzwemmen”, vertelt ze over de aantrekkingskracht van het water. “Het mooie van de sport vind ik dat het echt een teamsport is.” Ze heeft er vriendschappen voor het leven gevonden.

Boogie Wonderland
Kampen worden gebruikt voor teambuilding. “Je ziet dat die meiden naar elkaar toe groeien.” We hebben het synchrokamp ook gebruikt om de show voor te bereiden. In de uitzending werd Boogie Wonderland gedraaid. Mirthe heeft daar met haar groep een show op in elkaar gezet. “Je wilt natuurlijk wel iets pakkends hebben, de jury en het publiek mee nemen.” Het is een fijn ritme om in te tellen, zo geeft ze aan. “Je kan daar gewoon ook leuke thematische bewegingen op doen.” Ze heeft zelf twee seizoenen lang op het nummer gezwommen. Daardoor weet ze de bewegingen van het synchroonzwemmen op dat nummer nog. Ze heeft dat ook met andere liedjes. Mirthe beleeft een beetje een reis door de tijd bij het horen van bepaalde nummers, omdat ze daar herinneringen aan heeft in het kader van het synchroon zwemmen.

Veel trainen
“Want je traint het gewoon zo vaak, niet alleen in het zwembad, maar ook thuis, dat noemen we dan droog trainen.” Er wordt veel getraind. Als dan gezwommen wordt, kan het op de automatische piloot. Met trainingen wordt gekeken of de bewegingen goed worden uitgevoerd en wordt ook geoefend met adem verdelen, want het is een hele zware conditionele klus, zo vertelt Mirthe. “Bijna 60 tot 70 procent van het nummer ben je onder water met korte momenten om te ademen.”  De synchroonzwemsters gebruiken ook heel veel zuurstof met bewegen.  Synchroonzwemsters moeten ook onder water kijken om te bepalen waar ze liggen ten opzichte van de andere zwemsters.

Choreografie
Ook de choreografie moet worden getraind. Heel het bad moet zo’n  beetje worden gebruikt, zo legt Myrthe uit. Er wordt volgens een schema getraind en opgebouwd. De choreografie is een balans tussen moeilijkheidsgraad en wat de meiden aan kunnen. De muziek aanvullen, highlights van de muziek er in verwerken, is ook van belang in de choreografie zo vervolgt ze.

Coachen is spannender
Zelf zwemmen vond ze minder eng dan coaching. “Als coach hoop je dat het dan goed gaat. De meiden zijn afhankelijk van wat ik ze geleerd heb. Het is spannender om te coachen dan om zelf te zwemmen.” Ze doet ook aan jureren. Ik jureer niet mijn eigen meiden die ik training geef. Ik zie soms wel nummers op de training die ik moet jureren. Je geeft cijfers op wat je ziet. Drie panels. Uitvoering, Artistiek, Moeilijkheid. Jongens zijn ook welkom, maar het is een door vrouwen gedomineerde sport. Performen wordt ook geoefend. De jury aan kijken is van belang. Ze zwemmen in mooie badpakken en met mooie make-up. Het is een show waar je naar kijkt.

Proefzwemmen
“Starten op het aanloopniveau. De basics van het synchroonzwemmen. Dan stroom je door naar de wedstrijdgroepen. Je mag vier keer komen proef zwemmen. Dat is helemaal gratis. “Het hoeft geen meidensport te zijn.” Voor meer informatie kijk op aquarijn.eu. Daar kun je ook aanmelden voor het proefzwemmen.

foto via Mirthe Bellers: De meiden die ze nu traint op het NK vorig jaar. Dit artikel is tot stand gekomen uit een radio-interview dat Michel Togni met Mirthe had.

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn