Museum IJsselstein duikt in de tijdgeest van de jaren 80

Sinds een aantal weken is bij Museum IJsselstein de expositie De Kajuit …en de (kunstzinnige) tijdgeest van de jaren 80 te zien. Met deze tentoonstelling blikt het museum terug op de jongerencultuur in die periode. In het huidige museumpand was in die tijd jongerencentrum De Kajuit gevestigd. Veel IJsselsteiners kijken met nostalgische gevoelens terug op die jaren. Voor het museum voldoende aanleiding voor een tentoonstelling over deze bijzondere tijd.

Het karakteristieke gebouw aan de Walkade was begin jaren 80 van de vorige eeuw een thuishonk voor veel IJsselsteinse jongeren. Maar hoe ging het er precies aan toe in die periode? Wat betekende het om zo’n plek te hebben? Welke muziek werd er gedraaid? Het museum blikt terug op de gezelligheid en het saamhorigheidsgevoel van de vroegere jeugdsoos, maar er is ook veel werk te zien van kunstenaars die in die tijd op de kunstacademie zaten, of net hun eerste werk exposeerden of verkochten.

Knallende grafiek
Kunstkenner Peter Jonkers selecteerde voor deze expositie maar liefst 100 werken die het tijdsgevoel -denk aan knallende grafiek, punky collagetechnieken en monumentaal textielwerk- op prachtige wijze weergeven. “Voor de kunst was dit een hele interessante periode.” Er is werk te zien van Ad Arma, Barbara Broekman en vele anderen. Kunstenaar Willem Verburg maakte voor deze tentoonstelling nieuw werk: een compilatie van 40 jaar ‘klodderen en razen’.

Feest van herkenning
In het Koffiehuis van het museum is de originele bar van de Kajuit nagebouwd. “Een feest van herkenning voor de voormalige Kajuiters”, zegt museumdirecteur Corine Honders. “De expositie roept veel herinneringen op, en dat is mooi om te zien.” De tentoonstelling wordt goed bezocht. Ook door mensen die niet per se een herinnering aan de Kajuit hebben. “Er is ook veel waardering voor de moderne kunst van generatiegenoten. Kortom: een mooie en geslaagde tentoonstelling voor iedereen.”

‘De Kajuit …en de (kunstzinnige) tijdgeest van de jaren 80’ is te zien t/m 2 juni 2024 bij Museum IJsselstein aan de Walkade 2-4. Naast de expositie is er een uitgebreid activiteitenprogramma voor kinderen en volwassenen.

Kijk voor info en openingstijden op de website van het museum.

Foto: Museum IJsselstein

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn