Museum in Schalkwijk toont ‘Mensen en monumenten’

HOUTEN/SCHALKWIJK – Museum Dijkmagazijn de Heul is op zondag 30 juni van 11:00 tot 16:00 uur geopend met de tentoonstelling ‘Mensen en monumenten’.

Vrijwilliger Christ Essens legt uit dat zonder de mensen, monumenten slechts ‘stenen’ zijn. De tentoonstelling focust op hoe monumenten gebruikt en onderhouden worden door de jaren heen. Het museum vertelt verhalen van verschillende monumenten en toont foto’s van zowel de monumenten als hun gebruikers uit heden en verleden.

De monumenten en hun verhalen

Brink 22
Zo wordt het verhaal verteld van monument Brink. “Brink 22 is gebouwd in 1775, dit monument diende als pastorie voor de Nederlands Hervormde Kerk tot en met dominee Den Oudsten. De tentoonstelling bevat interieurfoto’s en foto’s van de familie Den Oudsten, materiaal dat door de familie aan de stichting is geschonken.  En nu voor het eerst te zien”, vertelt Christ

Boerderij/Café Landlust
Het monument aan de Veerweg vertelt over de keuzes bij de restauratie. En wie zijn de huidige bewoners? Ook zijn er verhalen over de houten boerderij aan de Achterdijk 1 en de Helenahoeve. Hier worden ook de verhalen van de bewoners belicht.

Kerken
Van de vele monumenten komen uiteraard de drie kerken aan bod. De hervormde kerken van Schalkwijk en Tull en ’t Waal en de katholieke Heilige Michaelkerk in Schalkwijk.

Archeologie en Historie Schalkwijk en Tull en ‘t Waal
Christ vervolgt: “Het museum is een activiteit van de Stichting Archeologie en Historie Schalkwijk en Tull en ’t Waal. De stichting bestaat dit jaar 35 jaar. Het museum is een paar jaar later na de oprichting van de stichting klein begonnen. We zitten sinds 2002 in het voormalige hoofdmagazijn van het Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams. Daar komt de naam Dijkmagazijn De Heul vandaan. Het museum wordt gerund door een vaste kern van vrijwilligers. Ook is er een groepje mensen die soms actief zijn voor specifieke projecten, in totaal zo’n 10 vrijwilligers.”

Info en openingstijden: www.museuminschalkwijk.nl

 

Foto: Beeld uit het verleden, ‘Gezicht op de R.K. kerk in Schalkwijk’ een prent uit de collectie van Christ Essens.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn