Nieuw kruid zorgt voor onrust bij boeren

LOPIK/BENSCHOP – Er is de afgelopen tijd onrust bij boeren, vanwege de opkomst van een gevaarlijke kruid. Het Jacobskruiskruid wordt gegeten door koeien, en dat heeft een toxische werking. 

Boer Jan uit Benschop is melkveehouder: “Wij hebben 140 melkkoeien en 70 stuks jongvee, en op dit moment gaan er 128 koeien op robots. Ze kunnen zich vrijwillig laten melken.”

Gevaarlijk
De gele bloem is een zorg voor boeren: “Het heeft een toxische werking. Normaal gesproken als het land groeit, dan eten ze er gelukkig omheen. Als we het afmaaien en in het hooi stoppen, dan kunnen de koeien het niet meer uitselecteren. Als ze het dan eten, dan worden de koeien er hartstikke ziek van”, vertelt de bezorgde Jan.

Levensschade
Als de koeien het eten worden ze dus ziek: “Een koe is best sterk en kan best wat hebben. Maar als het in grote mate binnenkomt, dan worden ze ontzettend ziek. Dan lopen ze echt leverschade op en dan werkt de lever niet meer. Dan is de koe ten dode opgeschreven, want er werkt op dit moment geen medicijn.”

Factoren 
De dierenarts heeft Jan vertelt wanneer je het merkt bij een koe: “Mindere weerstand, verminderde melkproductie en de koe wordt trager en kreupel. Dat ga je zien aan je koeien, maar gelukkig ben ik er nog niet door getroffen. Ik hou mijn land goed bij en het kruid groeit niet bij mijn land.”

Oplossingen
Het groeit ontzettend hard rondom N210 bij Schoonhoven: “Ik ben in gesprek met overheden, want er moet gewoon meer gemaaid worden door de provincie. De wortels blijven wel zitten, maar als het gras vernietigd wordt, dan ervaren wij geen schade. De gemeente doet echt goed werk, maar de provincie is veel aan het bezuinigingen en die moet meer maaien.”

Luister nu het hele fragment terug van Weekendze! op Spotify:

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn