Nieuwegein plant grootschalige uitbreiding van sociale huurwoningen

NIEUWEGEIN – Nieuwegein heeft in 2030 meer dan 1.500 extra sociale huurwoningen. Deze ambitieuze plannen zijn het resultaat van nieuwe afspraken tussen de gemeente, woningcorporaties en huurdersverenigingen. De uitbreiding omvat zowel nieuwbouwprojecten als verduurzaming van bestaande woningen. Belangrijke initiatieven zoals de wooncoach en de regeling Van Groot naar Beter blijven behouden.

De gemeente Nieuwegein en drie actieve woningcorporaties – Woonin, Portaal en Jutphaas Wonen – die gezamenlijk ongeveer 9.000 woningen beheren, hebben prestatieafspraken ondertekend in de bibliotheekzaal van het vernieuwde Stadshuis. Wethouder Marieke Schouten spreekt van een positieve vooruitgang: “Nieuwegein groeit snel en het is cruciaal dat we voldoende sociale huurwoningen behouden. Het vooruitzicht dat er over zes jaar 1.530 extra sociale huurwoningen zullen zijn, is zeer welkom. We zetten ons in om voldoende sociale huurwoningen toe te voegen.”

Levensloopbestendige woningen 
Naast de algemene uitbreiding van sociale huurwoningen, richten de nieuwe afspraken zich ook op levensloopbestendige woningen. In 2030 moeten er 1.860 extra van deze woningen zijn, waarvan bijna de helft sociale huur betreft. De regeling ‘Van Groot naar Beter’ stimuleert doorstroming door ouderen voorrang te geven bij het verhuizen naar geschikte woningen, waardoor grotere woningen beschikbaar komen voor andere huurders.

Onderhoud
De woningcorporaties hebben zich ook verbonden aan strenge onderhoudsstandaarden. Vanaf 2026 mag er geen woning meer in slechte staat zijn, tenzij deze op de slooplijst staat. Huurders zullen tijdig geïnformeerd worden over gepland onderhoud.

Energiearmoede
Een belangrijk doel van de afspraken is het halveren van het aantal mensen dat te maken heeft met energiearmoede. Huurders met woningen die een energielabel E, F of G hebben, zullen profiteren van verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie. Nieuwe sociale huurwoningen zullen, indien financieel haalbaar, voldoen aan de hoge duurzaamheidsnormen van de gemeente.

Jaarlijkse evaluatie 
De prestatieafspraken gelden voor de periode 2024-2028 en zullen jaarlijks geëvalueerd worden door de woningcorporaties en de gemeente om voortgang te bespreken en waar nodig aan te scherpen.

Foto: Gemeente Nieuwegein 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn