Nieuwegeinse roeivereniging De Doorslag bestaat 20 jaar

NIEUWEGEIN – De Nieuwegeinse roeivereniging De Doorslag bestaat 20 jaar. Omroep Lekstroom sprak in een radio-interview met de mede-oprichtster van de vereniging, Anke Bijsterveld en met twee andere roeiers: Jan-Willem Streefkerk en zijn zoon Jona.

Anke Bijsterveld: “Ik ben nu 62 en ik ben op mijn 17e begonnen met roeien, omdat mijn broer bij Viking roeide. Het leek me wel leuk om eens te proberen. Daar heb ik het roeien geleerd en ben er eigenlijk nooit meer opgehouden. Ik ben naar Triton doorgestroomd toen ik ging studeren. En ik heb ook nog geroeid bij de Alkmaarse en de Maastrichtse roeivereniging. Uiteindelijk ben ik weer terug in Houten gekomen, en ik wilde weer gaan roeien, maar er was een wachtlijst bij Viking. Toen las ik in de krant dat een aantal mannen bezig was een roeivereniging in Nieuwegein op te richten, ik heb contact gezocht en ik heb in 2004 meegeholpen De Doorslag op te richten.”

Groei
De vereniging groeit gestaag. Anke vindt het mooie aan de roeiwereld dat roeiers elkaar meteen vinden. Jan-Willem Streefkerk is voormalig wedstrijdroeier, en nu ook jeugdtrainer bij De Doorslag: “Het is een sport die je je hele leven kunt doen. Je kunt op je 12de beginnen en doorgaan tot je erbij neervalt. Het is ook een techniek die je niet vergeet. Net als bij fietsen. Als je een paar keer goed hebt doorgeleerd, en goed hebt geoefend dan kun je die techniek overal toepassen. Als je met elkaar in de boot stapt, en je hebt nog nooit samen getraind weet je wat je moet doen met elkaar. Dus dat is gewoon het leuke aan roeien.” Anke: “En je kan het alleen doen, je kan het in een team doen, je kan recreatief roeien, je kan wedstrijdroeien. Het heeft voor iedereen wat. Een geweldige sport.”

Anke over de eerste periode bij  De Doorslag: “We zijn gewoon begonnen. We hebben iedereen lesgegeven. De eerste leden kregen les van mij en de andere bestuursleden.” Bij de Doorslag waren er nog niet zoveel roeiers opgeleid als coach, dus gingen ze automatisch vanuit de boot coachen. Anke: ”Coachend in de boot kan je voelen wat er gebeurd. Je kan ook best wel veel zien. Je hebt direct contact met de roeiers. Als je van af de kant coacht dan is het vaker geschreeuw, horen de roeiers je niet goed.

Coachbootje
Jan-Willem wijst er op dat je in de boot maar een deel ziet. “Vanaf de stuurpositie zie je wel alle bladen alle riemen zie je gaan, Dus je kan wel zien of ze gelijk zitten. Bij het roeien moet je precies tegelijk je blad in het water zetten en er ook weer er uit halen. Dus dat kun je als ‘stuurder’ heel goed zien. De derde optie die wij ook nog wel eens gebruikten in Hilversum of in Maastricht is vanuit een coachbootje.

Dan heb je een apart bootje met een motortje er achter en die vaart dan een beetje schuin achter de boot en soms een beetje aan de zijkant. Zorgen dat je met je golven niet de roeiers hindert. Maar daar zie je echt het allermeest. Je zit er met je neus bovenop. Wij hebben dat een keer gehad met een coach een paar weken achter elkaar. Je ziet gewoon mensen vooruit gaan in hun techniek en in de gelijkheid in de boot.”

Wedstrijd
Vanuit mijn wedstrijdervaring weet ik dat je naar een wedstrijd toe werkt. De standaard afstand is twee kilometer. “Je traint eigenlijk heel veel dat je op hoog tempo kunt roeien. Dat betekent dat je snel die haal maakt in de boot en steeds sneller zodat je meer halen per minuut maakt en dan ga je harder en dat gecombineerd met kracht maakt dat je dus snel gaat in een roeiboot. Dus je traint je kracht op de ergometer en je traint je kracht ook wel in de boot, maar dat is iets lastiger. In de boot train je vooral op de gelijkheid en op dat hogere tempo. Daar kent de stuur ook oefeningen voor en die geeft dan bepaalde commando’s om de juiste oefening te gaan doen.”

Start roeien Jan-Willem
Jan-Willem Streefkerk: ‘’Ja ik ben ongeveer, nou ruim dertig jaar geleden, als jeugdlid bij Naarden begonnen met roeien. Daar in een gemixt team gezeten, dus jongens en meisjes bij elkaar. Dat was echt een superleuke tijd. We hebben veel regiowedstrijden gevaren en ook wel een paar gewonnen. Daar ging dat vuurtje branden voor het roeien dat heb ik toen ook doorgezet in mijn studententijd bij Taurus in Maastricht. Daar heb ik wedstrijden geroeid en heb ook drie jaar gecoacht.

Naast coachen was ik materiaal commissaris en ik was ook lid van de Club-4. Toen ben ik een tijdje wat minder gaan roeien en later kwam ik bij Tromp in Hilversum, in een zeer ervaren team. Ik was acht jaar onderdeel van dat team. Ons hoogtepunt was toch wel in 2009 in de Veteranenklasse. We hebben toen ‘head of the river’ gewonnen. Nadat mijn twee zoons geboren waren had ik wat minder tijd om roeiwedstrijden, roeiweekenden te doen. Maar het vuurtje ging toch weer branden en vorig jaar september ben ik lid geworden bij De Doorslag. Daar roei ik zelf vooral in de Skif en daarnaast geef ik training aan de jeugd.’’

Start roeien Jona
Jona:”Ik roei sinds vorig jaar september 2023, dus nog niet heel lang. Eerst zat ik op bolderen (in een grote hal klimmen zonder touw), maar dat vond ik niet leuk meer. Ik wilde iets anders gaan proberen en toen kwam roeien in beeld. En ik ben heel blij dat ik dat heb gedaan. We kwamen bij De Doorslag uit, en mijn vader is daar trainer geworden. Ik zit in een team met vier, nee vijf in de boot. Ook nog een stuur. En soms roei ik in mijn eentje in een boot dat is ook leuk. Dus we wisselen af regelmatig en ja ik vind het ook gewoon heel leuk om te doen elke zondag en misschien dat ik ook een keertje door de week ga roeien.”

Passie
Jan Willem vindt het heel leuk dat zijn zoon is gaan roeien. “Dit is een heel fijne combinatie zo, dat ik en zelf roei en dat ik mijn passie over breng op een nieuwe generatie, en zeker op mijn eigen zoon. Ik vind het ook leuk om te zien hoe snel hij het oppikt. Hij heeft er de lengte ook voor. Je bent nu 1.78?”  Jona:“Ja.” “Dat helpt wel.”

Eisen aan leeftijd
Om te mogen roeien moet je 12 jaar zijn. Jan-Willem: “Dat is echt wel noodzakelijk, deels voor de veiligheid, maar ook over de controle die je dan hebt over de spieren over de beweging. De boten zijn best lang dus je moet ook wel in staat zijn om zo’n boot te tillen en je moet ook in staat zijn om jezelf te kunnen redden. Kinderen hebben gelukkig in Nederland wel een zwemdiploma, want je hebt geen zwemvest aan in de boot. Maar aan alles zorgen we er voor dat kinderen veilig kunnen roeien.”

Meer informatie op www.dedoorslag.nl. De website heeft een formulier waar je ook proefroeien kunt aanvragen. Jan-Willem Streefkerk: “We zijn altijd op zoek naar ervaren roeiers, maar ook naar mensen die het willen proberen. Kom bij ons en wij laten je zien hoe leuk het roeien is. We hebben fantastisch vaarwater”, zegt Anke Bijsterveld. “’Zonder obstakels.” Jona: ”En lang. Zeker wel twee kilometer van brug tot brug. We zoeken nog mensen, jeugdleden vooral ook, maar iedereen is welkom.”

Leren door doen
Jona: ”Je leert het vooral door te doen”. Je hoeft niet eerst een theorie-examen te doen, maar je stapt gewoon meteen in de boot en je gaat lekker roeien. Er is altijd wel iemand die wil helpen om het te leren. En uiteindelijk wordt je steeds beter door het te doen en dan kun je ook allemaal nieuwe dingen proberen en uiteindelijk ga je dan op voor je eerste examen. Dat heb ik in april gehad, op mijn verjaardag zelfs. En ik heb het gehaald”

Als laatste tip wijst Jan-Willem nog even op de roei-equipes uit Nederland voor de Olympische Spelen: “Die zijn heel goed. Houdt de ogen daarop gericht.”

Foto: roeivereniging De Doorslag

Dit artikel komt voort uit een radio-interview dat Michel Togni met mensen van De Doorslag had.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn