OM eist 380 uur taakstraf voor verduistering en witwassen

Een vrouw wordt verdacht van het stelen van 6.571 pakjes sigaretten (ter waarde van 51.370 euro) bij BP De IJssel in Nieuwegein en het verduisteren van TOTO-spelformulieren (ter waarde van 15.025 euro), toen in ze in dienst was als Jumbo-medewerker in Utrecht. De officier van justitie eist 240 uur taakstraf tegen de vrouw. Haar ouders worden verdacht van het verduisteren en witwassen van het geld dat behaald werd uit de diefstallen. Tegen de vader en moeder wordt 70 uur taakstraf geëist.

De officier van justitie zei tijdens de rechtszaak dat er 172.141 euro aan TOTO-spelformulieren gestolen is bij de Jumbo in Utrecht, waar de verdachte heeft gewerkt. De filiaalmanager kwam erachter dat de omzet van de balie niet overeenkwam met het aantal verkochte loten. Hij besloot daarna meer camera’s op te hangen en snel daarna was te zien op de beelden dat de verdachte TOTO-spelformulieren uitprintte en scande, maar ze betaalde daar niet voor. De vrouw werd op staande voet ontslagen bij de supermarkt in 2018. Een jaar later ging ze werken bij BP De IJssel in Nieuwegein. De leidinggevende van dat tankstadion zag op camerbeelden dat de vrouw sloffen sigaretten in vuilniszakken stopte en die vervolgens buiten beeld van de camera’s bracht. Ook werden artikelen gratis weggegeven aan een klant, waarvan later bleek dat het haar broer was.

Haar ouders hebben met de behaalde winst van de diefstallen een Mercedes-Benz (ter waarde van 43.000 euro) gekocht en die zou feitelijk van hun dochter zijn, volgens de officier van justitie. Na huiszoeking door de politie werden dure merkkleding, sieraden, tassen en horloges gevonden, die daarna in beslag werden genomen. Ook werd 56.000 euro contant gevonden in twee kluizen bij een bank, die gehuurd werden door de moeder en haar dochter.

Drie advocaten stonden het gezin bij tijdens de zitting. Een van hen verklaarde dat de Mercedes-Benz gekocht werd door het spaargeld van de ouders en dat het tweetal al jarenlang contant geld brengt naar de gehuurde kluizen bij de bank. Ook zei de advocaat dat het OM niet gekeken had naar de grote geldbedragen (leningen) die overgemaakt waren van twee familieleden voor het aanschaffen van de auto. Een andere advocaat verklaarde dat de dochter vrijgesproken moest worden, omdat de gepleegde misdrijven te lang geleden zijn, en nu niet meer zou werken als ‘afschrikking’. En vanwege het feit dat de verdachte nu in een nieuwe fase in haar leven zit, omdat ze zwanger is. Daardoor was zij niet bij de zitting. Haar ouders waren wel aanwezig bij de rechtszaak. Ook wil de advocaat dat alle in beslag genomen spullen worden teruggegeven.

Op het einde van de zitting zei de officier van justitie met de strafeisen rekening gehouden te hebben dat de rechtszaak lang op zich heeft laten wachten en met de minderjarige leeftijd van de dochter tijdens het plegen van de misdrijven. Ook verklaarde ze dat de Jumbo niet alle camerabeelden heeft in de periode waarin alle loten verduisterd werden en dat de administratie van alle producten in BP De IJssel niet compleet is. Daardoor kan het OM de ontbrekende geldbedragen bij beide bedrijven niet volledig verwijten aan de voormalig medewerkster.

De uitspraak volgt op 26 april 2024.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn