Interpellatiedebat aangevraagd om bestuurscrisis in Houten

HOUTEN – Na het vertrek van de interim-directie heeft het seniorenconvent, de vergadering van alle fractievoorzitters van de gemeenteraad, een interpellatiedebat aangevraagd met het college. Dit debat zal plaatsvinden op dinsdagavond 9 juli.

Afgelopen week stapte de interim-directie op. De directieleden hebben een signaal afgegeven dat de huidige gang van zaken onhoudbaar is. Zij constateerden een structureel gebrek aan samenwerking binnen het college. Anneke Dubbink, raadslid van de PvdA en voorzitter van het seniorenconvent, ging in de radio-uitzending van ‘Daar Hou Ik U Aan’ van 6 juli in op de problemen binnen de ambtelijke organisatie.

Moeizame samenwerking
Het was de gemeenteraad al langer bekend dat de samenwerking tussen de wethouders, en tussen de wethouders en de ambtenaren, moeizaam verliep. Er is een verziekte werksfeer ontstaan. “Ja, dat is ons al langer bekend. Dat merken wij ook wanneer we een raadsvoorstel krijgen dat niet goed is afgestemd en waarin fouten staan,” aldus Dubbink.

Interpellatiedebat
De burgemeester heeft het seniorenconvent geïnformeerd. Vrijdag heeft het seniorenconvent gezamenlijk een interpellatiedebat aangevraagd, dat dinsdagavond zal plaatsvinden tijdens de gemeenteraadsvergadering. Dit debat gaat over de ambtelijke samenwerking met het college en de onderlinge samenwerking binnen het college. “Daar hebben we vragen over aan de wethouders. Het gaat om de dynamiek binnen het college,” verklaart Dubbink.

OR-brief
Uit de brief van de OR bleek dat de situatie nog erger was dan gedacht. De OR wijst op problemen in de samenwerking tussen ambtenaren en het college, maar ook tussen de collegeleden onderling. Binnen het college blijken er verdeelde stemmen te zijn over windpark Goyerbrug en over de Houten Hub.

Rol van de burgemeester
De burgemeester speelt een belangrijke rol in dit geheel. Hij moet samenwerken met de door de raad benoemde wethouders en van hen een team smeden. “Wij willen een goed functionerend college,” aldus Dubbink. “Wat ik zie, is dat het niet functioneert. Het college moet iets doen. Er is geen sprake van een team.”

Vuist op tafel
Met het interpellatiedebat slaat de raad als het ware met de vuist op tafel. Dit debat kan aanleiding zijn voor vervolgacties. “We hebben raadsbreed gezegd dat er een interpellatiedebat moet komen en het college moet verantwoording afleggen,” stelt Dubbink. “Er is niet één wethouder verantwoordelijk. We roepen het hele college ter verantwoording.”

Dit artikel is gebaseerd op een radio-interview dat Arthur Vierboom had met Anneke Dubbink in ‘Daar Hou Ik U Aan’. Het gehele interview van 6 juli 2024 is terug te luisteren op de website van Omroep Lekstroom, onder de kop van radio gemist.

Foto: Omroep Lekstroom 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn