Wethouder Paul van Ruitenbeek vertelde tijdens een persgesprek op dinsdag 16 april 2024 dat het college een raadsvoorstel heeft voorbereid dat het vervolg is op het traject van het Burgerberaad Energie 2040. In het raadsvoorstel wordt aan de gemeenteraadsleden gevraagd om de adviezen van het burgerberaad serieus in overweging te nemen en na te denken over de vraag of ze die wel of niet moeten overnemen als gemeenteraad. Verder wil hij de raad vragen om het college een opdracht te geven waarover hieronder meer. Het raadsvoorstel zal in juni in de gemeenteraad besproken worden.
Gemeente Houten organiseerde in het najaar van 2023 een burgerberaad. Honderdvijftig inwoners van Houten werden gevraagd na te denken over het antwoord op de vraag “hoe maken we Houten Energieneutraal in 2040”. Om het onderwerp niet al te breed te maken had de gemeenteraad besloten dat het burgerberaad adviezen werden gevraagd over drie thema’s.
Adviezen
Het gaat dan om adviezen over energiebesparing, verwarmen en koken zonder aardgas en energieopwekking. Een opvallend advies waar het burgerberaad mee kwam is het plaatsen van zonnepanelen boven alle fruitteelt; agrovoltaics. Verder adviseerde het burgerberaad onder andere het opslaan van energie, een campagne voor isolatie en een campagne voor Houten energieneutraal 2040. De opsomming is niet compleet en is na te lezen op de website van de gemeente Houten onder ‘burgerberaad’. Een advies dat hier nog zeker genoemd moet worden is dat het burgerberaad wil dat de gemeente duidelijk en transparant is over wat het met de adviezen gaat doen.
Doorrekening geeft tekort
Over het proces van het burgerberaad is Paul van Ruitenbeek in het algemeen heel tevreden. Alleen na doorrekenen is gebleken dat, wanneer alle adviezen van het burgerberaad worden gevolgd, de gemeente Houten in 2040 voor 85% energieneutraal zal zijn en het doel is 100%, dat was de opdracht. Het burgerberaad heeft er op gewezen dat de technieken waarschijnlijk nog verbeteren waardoor er betere resultaten komen. Het burgerberaad zou jaarlijks bij het college aan tafel willen zitten om de vorderingen te bespreken.
Opdracht
Dat jaarlijks aan tafel zitten vindt het college niet zo’n goed idee. Het is straks weer aan de gemeenteraad, die tijdelijk bevoegdheden aan het burgerberaad heeft afgestaan, om keuzes te maken. Van Ruitenbeek wil de gemeenteraad in het raadsvoorstel vragen om aan het college de opdracht te geven om extra ideeën uit te werken waarmee in totaal wel tot een resultaat van 100% energieneutraal gekomen kan worden in 2040.
Op de foto de overhandiging van adviezen en rapporten van het Burgerberaad aan burgemeester Isabella en wethouder Paul van Ruitenbeek op 5 maart 2024.