Referendumcommissie adviseert inleidend referendumverzoek af te wijzen

HOUTEN – De referendumcommissie adviseert de gemeenteraad om het inleidend referendumverzoek van de bewonerscommissie Houten-Oost voor een referendum over het plan Houten Hub, af te wijzen. De commissie schrijft dit op 4 juni in een brief aan de voorzitter van de gemeenteraad. De commissie adviseert het inleidend verzoek af te wijzen op basis van de uitzonderingsgronden uit de referendumverordening.

Houten Hub is het plan om tijdelijk voor 15 jaar spoedzoekers, statushouders, asielzoekers en drie maatschappelijke organisaties te huisvesten in Houten-Oost. De bewonerscommissie Houten-Oost nam het initiatief tot een inleidend verzoek tot een referendum. Deze bewonersgroep wil dat via een referendum een besluit wordt genomen over dit onderwerp.

Reactie initiatiefnemers referendum
Anita van Scheppingen, aanjager van de bewonerscommissie,  reageert op de brief van de referendumcommissie namens de bewonerscommissie Houten-Oost: “Het college van Burgemeester en Wethouders loopt weer voor de muziek uit, om dit nu al openbaar te maken. De vergadering tussen de gemeenteraad Houten en referendumcommissie is op 12 juni 2024. Daar kan dit advies nog weerlegd worden.

De referendumcommissie adviseert de gemeenteraad over het te nemen besluit hierover op 13 juni. Het aantal stemmen voor een referendum wordt op 6 juni bekend gemaakt door de initiatiefnemers van het inleidend verzoek. Een duidelijk statement richting het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad. Een referendum afwijzen is een 100% afwijzing van democratie voor en door inwoners.”

Uitzonderingen
De referendumcommissie wijst op uitzonderingsgronden die in de referendumverordening staan. Ze wijst op punt ‘h’ waarin staat dat het belang van een referendum niet opweegt tegen de verantwoordelijkheid van de raad voor kwetsbare groepen en hun plaats in de samenleving. Ze wijst ook op het punt van een conflict met een eerder genomen besluit.

Het gaat in dat geval om genomen besluiten ten aanzien van Essenkade 2 waar Het plan Houten Hub op voortbouwt. Doordat de raad eerder een besluit heeft genomen zou het in theorie niet meer mogelijk zijn om hier nog via een referendum over te besluiten. De referendumcommissie legt de gemeenteraad de vragen voor en adviseert het inleidend verzoek tot referendum af te wijzen.

Handtekeningen
Volgens de brief van de referendumcommissie waren er op 31 mei al voldoende handtekeningen voor een inleidend verzoek tot referendum binnen.


Foto: stockfoto

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn