Robin Poggenwisch plaatst zich voor Paralympische spelen

De Nederlandse rolstoelbasketballers hebben zich geplaatst voor de Paralympische Spelen in Parijs. Robin Poggenwisch, werkzaam in Nieuwegein, is al jaren onderdeel van dit team. De 34-jarige spelverdeler is ontzettend verheugd: “Voor Tokio wisten we ons niet te plaatsen, maar nu wel.”

In een interview met Omroep Lekstroom vertelt hij over de weg naar de plaatsing: “Onze eerste kwalificatiemogelijkheid was tijdens het EK in Rotterdam. Daar moesten we bij de eerste twee eindigen, we werden toen helaas derde en realiseerden geen directe plaatsing. Omdat we derde waren, mochten we wel meedoen aan een extra kwalificatietoernooi in Frankrijk. Daar moesten we bij de eerste vier eindigen van de acht landen die deelnamen. Dit hebben we gehaald en de kwalificatie afgedwongen.”

Het team
Robin is al lang onderdeel van het team: “Ons team bestaat uit twaalf spelers, waarvan er vijf op het veld staan. We mogen doorwisselen, dat is hetzelfde als bij valide basketbal, net zoals de basket en de afmetingen van het veld. Wij maken gebruik van het hulpmiddel, de rolstoel. Er zijn spelers die buiten het veld wel kunnen lopen, maar wel een beperking hebben. Dat kan een lichte spierziekte zijn of een onderbeenamputatie zijn, die in het dagelijks leven dan met een prothese lopen.”

Dwarslaesie
Robin heeft zelf een incomplete dwarslaesie: “Ik heb wel wat functie in mijn benen. Voor mij is het veel makkelijker en veiliger om in een rolstoel voort te bewegen. Dat verschilt per teamgenoot. Aan de hand van de handicap word je ingedeeld in een classificatiesysteem. Met vijf spelers in het veld, mag de coach maximaal veertien punten opstellen. Hoe zwaarder je handicap, hoe lager het puntenaantal is. Je mag nooit boven die veertien punten uitkomen, want dan krijg je een technische fout tegen.”

Rio de Janeiro
De laatste keer dat het team zich kwalificeerde voor de Paralympische spelen was in 2016, toen de Paralympische Spelen in Brazilië werd georganiseerd: “Dat was inderdaad de laatste keer, en daarvoor was de laatste keer Athene (2004). Voor Tokio (2021) misten we nipt de kwalificatie. Als team zijn we echt gegroeid de laatste jaren.

Kanshebber
Robin verwacht veel van de Paralympische Spelen in Parijs: “Ik denk dat we nu echt met de medailles kunnen meestrijden. Het ligt dichtbij elkaar. Op een wedstrijddag kan écht alles gebeuren. Er doen acht landen mee, en die kunnen allemaal van elkaar winnen.”

Vergelijkbaar met Modric
Robin is de spelverdeler van het team: “Ik probeer iedereen goed in stelling te brengen, dat is echt mijn sterke kant. Ik ben creatief en intuïtief. Als je het met voetbal vergelijkt, lijk ik een beetje op Luka Modric, de oudgediende bij Real Madrid. Ik speel sinds 2006 bij het herenteam en heb door de vele EK’s en WK’s  heb ik veel ervaring.”

Werkzaam bij Sport ID in Nieuwegein
Robin werkt sinds 2018 bij Sport ID en daar is ook de trainer Cees werkzaam: “Hij is naast leidinggevende van Sport ID, ook de bondscoach van ons team. Ik werk parttime bij Sport ID in Nieuwegein en ik heb het ontzettend naar mijn zin. Ik ben af en toe in het buitenland voor de sport vanwege toernooien, maar ben ook veel in Nieuwegein te vinden.”

De Paralympische Spelen zijn van 28 augustus tot en met 8 september in Parijs.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn