Rotary Lopikerwaard organiseert drakenbootrace in IJsselstein

De Hollandse IJssel, een ideale plek voor mooie watersportevenementen. Dat vindt ook Rotary Club Lopikerwaard. Zij organiseren hier op zaterdag 8 juni de ‘eerste echte IJsselsteinse drakenbootrace’. Een feestelijk en sportief evenement voor club-, buurt- of bedrijfsteams. Door mee te doen steun je bovendien een goed doel. De opbrengsten van de dag gaan naar Stichting Leergeld IJsselstein. Belangstelling? Schrijf je uiterlijk 1 mei in met je team.

Het fenomeen drakenbootrace komt uit de Chinese cultuur. Volgens eeuwenoude Chinese traditie strijden origineel uitgedoste teams tegen elkaar in drakenboten. Een spannend en kleurrijk spektakel. “Het plan hiervoor ontstond tijdens een van onze brainstormsessies”, vertelt Rotary-voorzitter David van Oord. “Er waren een aantal ideeën, en hier was iedereen meteen enthousiast over.”

Teamsport
Een drakenbootrace is een echte teamsport. Een drakenbootteam bestaat uit tien peddelaars en een trommelaar. Tromgeroffel bepaalt de snelheid van de boot en supporters moedigen de teams aan. De trommelaar zit op de voorste punt van de boot en geeft het tempo aan. De andere peddelaars volgen het ritme. De organisatie zorgt op elke boot voor een ervaren stuurman of -vrouw die het team instrueert en begeleidt. Voor een trommelaar moet het team zelf zorgen.

Jachthaven Marnemoende
De eerste races beginnen op zaterdag 8 juni om 12.00 uur bij Jachthaven Marnemoende. “Elke vijf minuten staan twee teams aan de start die in ongeveer anderhalve minuut van start naar finish racen. Alle teams varen drie keer in de voorrondes.” Rond 18:00 uur varen de beste teams de halve finales gevolgd door een spannende finale. “We sluiten de middag af met een gezellige BBQ.”

Stichting Leergeld
Deelname aan de race betekent steun voor het goed doel. Maar ook als je niet meedoet, kun je het evenement financieel steunen door je aan te melden als sponsor. De opbrengsten van de dag gaan (na aftrek van kosten) naar Stichting Leergeld IJsselstein. Deze stichting wil dat alle kinderen uit IJsselstein, zonder financiële belemmeringen mee kunnen doen met sport, spel, excursies en schoolactiviteiten. Leergeld IJsselstein helpt bijvoorbeeld met de kosten voor sportschoenen of contributie voor muzieklessen als daar even geen geld voor is.

Maatschappelijk doel
Rotary Club Lopikerwaard organiseert een aantal maal per jaar activiteiten met of voor een maatschappelijk doel. “We willen hiermee als organisatie iets terugdoen voor de samenleving”, zegt Van Oord. Hij kijkt uit naar deze bijzondere dag en hoopt op veel aanmeldingen. “Maar het is ook leuk als mensen gewoon komen kijken.” Iedereen die de racers aan wil moedigen is van harte welkom. “We gaan er een fantastische middag van maken!”

David van Oord is op zondag 14 april ook te horen in de radio-uitzending van Sunday Move tussen 14.00 – 15.00 uur.

Inschrijven voor de race of sponsor worden van het evenement? Alle informatie vind je op de website van de Drakenbootrace.

Foto: Drakenbootfestival IJsselstein

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn