Speeltuin Kloosterplantsoen bestaat tien jaar

De speeltuin aan het Kloosterplantsoen in IJsselstein bestaat tien jaar, en dat betekent feest. Tijdens de opening van het speeltuinseizoen op zondag 7 april wordt vanaf 13.00 uur uitgebreid stilgestaan bij dit jubileum.

De organisatie nodigt kinderen en ouders uit om langs te komen op deze feestelijke dag vol activiteiten. Er zijn spelletjes, er is een verhalenverteller, en… er is een echt IJsselsteins speeltuinlied. Kinderen kunnen knutselen, spelen en nieuwe vrienden maken in ‘de meest bijzondere speeltuin van IJsselstein’.

Heilige grond
Wat maakt de speeltuin zo bijzonder? In de middeleeuwen stond op deze plek een cisterciënzer klooster. In de grond onder de speeltuin bevinden zich nog altijd de resten van het oude klooster. De kloosterbogen en de imposante verschijning van monnik Nicholaus, die de wacht houdt bij de ingang van de speeltuin, houden dit stukje geschiedenis levend. Maar dat is niet het enige wat deze speeltuin van andere speeltuinen onderscheidt. Want: anders dan bij de meeste ‘gewone’ speeltuinen, is deze speeltuin ook toegankelijk voor kinderen met een rolstoel of een beperking.

Podcast
“En het is niet alleen een speeltuin, het is ook een ontmoetingsplaats voor ouders”, vertelt bestuurslid Carla Post in de podcast die mediamaker Bas Heijkamp voor deze gelegenheid opnam. Carla vertelt hoe zij tien jaar geleden op het idee kwam voor deze bijzondere speeltuin. Dat begon eigenlijk heel simpel. “Er was in IJsselstein bijna niets op dit gebied. Als ik met mijn kleinkinderen naar een grote speeltuin wilde, moest ik uitwijken naar Utrecht of Houten.” Ze vond een bondgenoot in bewoner Evelien van Lunteren, en zo werd het idee geboren en ontwikkeld.

Rijksmonument
De gemeente IJsselstein zag wel wat in het initiatief, met als voorwaarde dat er niet in de grond geboord of gegraven mocht worden. “Het hele gebied is rijksmonument en heeft historische waarde”, vertelt Bart Rietveld van de Historische Kring IJsselstein. “Er is een absolute link met de geschiedenis.” Deze historie is terug te zien in de manier waarop de speeltuin is gebouwd. “De plattegrond van de speeltuin, is de plattegrond van het klooster”, zegt Carla.

Klimmen en verstoppen
Met respect voor de geschiedenis en draagvlak in de buurt, kwam het plan tot leven. “We wilden een natuurlijke speeltuin zonder de standaard speeltoestellen, maar wel met muurtjes om op te klimmen en plekken om je te verstoppen.” En dat is gelukt. Want kinderen komen graag naar de speeltuin om te spelen maar ook voor andere activiteiten zoals het voorleesuurtje van de bibliotheek en de dansworkshops van Dominique Dolstra. De speeltuin is bewust vrij toegankelijk en zonder hekken. “Er is hier plek voor ieder kind!”

De podcast over de speeltuin is te beluisteren via Spotify en Apple Podcast.

Foto: Speeltuin Kloosterplantsoen

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn