Sport- en evenementencomplex Merwestein en DeMIX wisselen energie uit

NIEUWEGEIN – Sport- en evenementencomplex Merwestein en DeMIX Fitness & Leefstijl wisselen in de toekomst energie met elkaar uit. De handtekeningen voor deze samenwerking zijn gezet door beide partijen. Met de directe uitwisseling van energie ontlasten de panden het bestaande energienet.

Zelfvoorzienend
Sport- en evenementencomplex Merwestein wordt klaargemaakt voor de toekomst. Een groot deel van de benodigde energie wordt straks door het complex zelf opgewekt, met onder andere met 2.700 zonnepanelen op het dak. De gevel krijgt een groen uiterlijk en het regenwater van de daken wordt opgevangen in het oude buitenbad, gereinigd en gebruikt. Ook de warmte uit het water voor de douches wordt teruggewonnen.

Uitwisselen
De directeur Ton Bothoff van Verbindion, de organisatie in Nieuwegein die het doel heeft om inwoners op sportieve manier bij elkaar te brengen, is in zijn nopjes met deze samenwerking: “Met de vernieuwing van onze beide technische installaties kunnen we samen een mooie duurzaamheidsslag maken en het energienet ontlasten. Het sport- en evenementencomplex heeft veel warmte lucht nodig, met koude lucht als restproduct dat nu ongebruikt in de lucht verdwijnt. Voor sportschool DeMIX is het juist andersom: zij hebben koude lucht nodig en hebben warmte lucht als restproduct. Door onze installaties te koppelen kunnen we de restwarmte en -koude lucht direct uitwisselen en opnieuw gebruiken.”

“Ook de wederzijdse (zonne)stroomoverschotten wisselen we ‘achter de meter’ uit, bijvoorbeeld tijdens piekmomenten. Dat is een toekomstbestendige winst voor het milieu en een interessante energiebesparing voor ons beiden,” stelt algemeen directeur Ben van Gelder van DeMIX. “Voor zover ik weet is dit voor het eerst in Nieuwegein dat MKB-bedrijven buiten het bestaande energienet om warmte, koude en stroom uitwisselen.”

YouTube player


Vernieuwing sport- en evenementencomplex Merwestein
Sinds december 2023 wordt sport- en evenementencomplex Merwestein volledig vernieuwd, verduurzaamd en uitgebreid. Het sport- en evenementencomplex heeft straks een nieuwe, dubbele sporthal. Het zwembad krijgt groot onderhoud en de entree, horeca en kleedruimten worden vernieuwd. Ook de daken, gevels en puien worden vernieuwd. Het gebied direct rond het gebouw wordt beweegvriendelijk ingericht en opengesteld voor de omgeving. De vernieuwing, medegefinancierd door de Europese Unie, duurt tot medio 2026. Meer informatie over het project is te vinden op www.merwestein.nl/vernieuwing.

YouTube player

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn