Stadswandelingen: Ontdek bijzondere bomen en buurten

IJSSELSTEIN – UIT in IJsselstein introduceert in samenwerking met de Historische Kring twee nieuwe voorjaarsrondleidingen: de Bomenwandeling en de Wijkwandeling Nieuwpoort. Op woensdagavond 15 mei wandel je samen met een gids langs bijzondere bomen in de binnenstad, en op dinsdagavond 21 mei leiden de stadsgidsen je rond in de wijk Nieuwpoort.

De binnenstad van IJsselstein kent vele bijzondere bomen. Rond de Oude Nicolaaskerk, in het Kronenburgplantsoen en langs de Paardenlaan staan bomen van respectabele leeftijd. Sommige bomen zijn al een paar eeuwen oud. Waarom vind je die juist daar? En welke bomen zijn in de loop der tijd verdwenen?

Boom van het Jaar
Een 250-jarige Rode Beuk in de Kerkstraat was vorig jaar nog in de race om tijdens landelijke verkiezingen namens de provincie Utrecht, ‘Boom van het Jaar’ te worden. “De boom heeft een stam van vier meter dik en de kruin is 45 meter breed. Er zijn vier volwassenen nodig om hem te omarmen. Dat maakt deze beuk uniek”, aldus organisator Ton Cornelisse. De historische beuk uit IJsselstein behaalde een tweede plaats.

Fruithoofdstad van Europa
Honderd jaar geleden stal IJsselstein nog de show als ‘Stichtse Kersenstad’. Die oude kersenboomgaarden heeft de stad niet meer. De openbare ruimte heeft wel een unieke fruitbomencollectie (van ongeveer 2200 fruitbomen) met een verrassende diversiteit van 800 verschillende soorten appels en peren. IJsselstein is hiermee zelfs ‘Fruithoofdstad van Europa’. Hoe zijn al die fruitbomen hier terechtgekomen?

Op woensdagavond 15 mei vertelt de stadsgids je er alles over tijdens een bijzondere wandeling langs en onder de bomen. De wandeling duurt circa 1,5 uur en start om 19.30 uur vanaf de bibliotheek aan de Overtoom.

Wijkwandeling door Nieuwpoort

Op dinsdagavond 21 mei vindt de eerste wijkwandeling plaats door de oudste naoorlogse wijk van IJsselstein, Nieuwpoort. Tijdens deze rondleiding kom je meer te weten over het Kloosterplantsoen, de Paardenlaan, de Lagere Technische School en de naoorlogse woningbouwplannen en wat er tussen 1945 en vandaag de dag is gebeurd. Deze rondleiding start om 19.00 uur bij de monnik in Speeltuin Kloosterplantsoen en duurt circa 2 uur.

Info en aanmelden www.inijsselstein.nl

Foto: Karin Doornbos

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn