Stichting zet stappen om kasteel Ten Goye tot leven te brengen

HOUTEN –  De Stichting Erfgoed Ten Goye gaat in 2024 stappen zetten in de uitvoering van de plannen voor het project Fundatie ten Goye in ‘t Goy. Het doel is om deze historische plek meer tot leven te brengen. 

De Stichting Erfgoed Ten Goye spant zich in om de geschiedenis zichtbaar te maken en deze historische plek voor bezoekers tot leven te brengen. John Venneman, secretaris van de stichting, is blij dat er gestart kan worden: “Om dit projectplan te kunnen realiseren is 2023 besteed aan fondsenwerving. Er zijn nu voldoende middelen beschikbaar zijn om de uitvoering van fase 1 van het project te starten.”

App
De twee pijlers van het project Fundatie Ten Goye zijn cultureel erfgoed en biodiversiteit & natuurbeleving. Via een nog te ontwikkelen app zal het middeleeuwse kasteel Ten Goye op virtuele wijze zichtbaar gemaakt worden. Het kasteelterrein zal de komende jaren in een aantal stappen getransformeerd worden in een prachtig landschapspark met een grote variatie in beplanting met o.a. oude fruitrassen, iets wat natuurlijk heel goed past bij het fruitdorp ’t Goy.

Sponsors
Dankzij de steun van hoofdsponsors Duurzaamheidsfonds Houten, VSB-fonds, Provincie Utrecht en van KF Hein fonds, Elise Mathilde Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Lions Houten en een aantal ‘ bedrijfsvrienden’ van de Stichting Erfgoed Ten Goye is er voldoende budget beschikbaar om de plannen voor dit jaar te realiseren.

Stichting
“De Stichting Erfgoed Ten Goye is in 2017 opgericht door de huidige voorzitter Louis Zijderveld. Aan de Wickenburghseweg 80 in ’t Goy (gemeente Houten) is de Fundatie Ten Goye te bezoeken, een landschapspark van 1 hectare. Onder de grond bevinden zich de Middeleeuwse fundamenten van kasteel ten Goye. De Stichting Erfgoed Ten Goye heeft als doelstelling om de geschiedenis van Kasteel Ten Goye zichtbaar te maken en deze historische plek voor bezoekers tot leven te brengen”, zo vertelt John.

Start aanleg
Hij vervolgt: “In 2018 is begonnen met de aanleg en inrichting van het kasteelterrein. Door het in te zaaien met inheemse grassen en veldbloemen werd nieuw leven in het gebied gebracht. De eerste resultaten zijn goed, we zien steeds meer verschillende vogels en insecten, ook wilde bijen. Doordat er maar één keer per jaar gemaaid wordt is het voor verschillende vogels een broedgebied geworden. Het enige dat wel regelmatig gemaaid wordt zijn enkele graspaden; die zijn bedoeld voor belangstellenden die de kasteeltuin willen bezoeken. Want dat kan: in de maanden mei tot en met augustus staat het hek aan de Wickenburghseweg naast nr. 80 open tussen 8.00 en 20.00 uur voor iedereen die wil zien en ervaren waar Kasteel Ten Goye gestaan heeft.”

Projectplan
Meer weten over het projectplan? Bekijk de website: www.tengoye.nl

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

Zonnestroom voor huurders

HOUTEN – Woonin organiseerde op 4 en 10 juni twee informatiebijeenkomsten voor huurders die graag gebruik willen maken van zonnestroom. Al eerder konden huurders met

Lees verder »

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn