Stilstaan bij stadsbeelden in nieuwe expositie Museum IJsselstein

IJSSELSTEIN – Met de onlangs geopende zomerexpositie ‘Verbonden Stad’ staat Museum IJsselstein stil bij het doorlopend veranderende stadsbeeld. “Wat gebeurt er met een plek die je goed kent, of waar je opgegroeid bent, en die plek is ineens veranderd?” En: welke invloed heeft dit op je eigen identiteit en thuisgevoel? De expositie is te zien tot en met 29 september.

In de tentoonstelling zijn naast fotografie en videowerk, veel verrassende installaties te zien. Het is de eerste expositie van de nieuwe tentoonstellingsmaker Yusuf Deniz. Met een achtergrond in de architectuur ligt het onderwerp dicht bij zijn hart. Hij is meer dan tevreden met het resultaat en blij met de enthousiaste reacties van de bezoekers. “Het is eigenlijk nog beter geworden dan ik in m’n hoofd had.”

Before and after
De expositie verkent de link tussen stad en stedeling, tussen buurt en buurtbewoner en onderzoekt hoe dit samenhangt met architectuur en projectontwikkeling in een stad. “En natuurlijk met een knipoog naar de stad IJsselstein.” Dat laatste is meteen te zien bij binnenkomst, waar de karakteristieke Oude Sint Nicolaaskerk in een soort ‘before and after’ op de muur van het Koffiehuis is afgebeeld. “Een mooi zoekplaatje, ook voor kinderen. Hoe zag de kerk er eerst uit, wat is er veranderd?”

Bijzondere installatie
De tentoonstelling verrast door alle verschillende aspecten en invalshoeken, die samen toch een duidelijke verbinding vormen. Hier is goed over nagedacht. Er is veel te zien en er is zelfs kunst die je aan mag raken. Normaal is dat een doodzonde in een museum. Deniz wijst op de bijzondere installatie van Nadja Schlenker.

“Nadja is een internationale kunstenares die al een tijdje in Nederland woont. Ze verwerkt (delen van) foto’s van gebouwen van over de hele wereld in een driedimensionaal werk. Het is een soort 3D-patchwork. Je mag dit werk aanraken, en je mag er zelfs op zitten.” Dit geldt nadrukkelijk niet voor de andere kunstwerken in de tentoonstelling.

Kasteeltoren
Maar er is uiteraard nog veel meer te zien. De expositie presenteert een brede diversiteit aan kunstvormen, en het is zeker de moeite waard om er even wat tijd voor uit te trekken. “Vergeet ook niet om even bij de Kasteeltoren langs te gaan”, roept museumdirecteur Corine Honders in het voorbijlopen. Want ook daar is een deel van de tentoonstelling te bekijken. Rond de expositie is er een uitgebreid activiteitenprogramma voor kinderen en volwassenen.

Kijk voor meer info over de tentoonstelling, de activiteiten en de deelnemende kunstenaars op www.museumijsselstein.nl

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn