Subsidie voor agrariërs die zich voorbereiden op klimaatverandering

LEKSTROOM – Om beter voorbereid te zijn op droogte en wateroverlast, gaat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de subsidieregeling Regionaal Partnerschap voor Water en Bodem uitbreiden. Naast subsidie voor agrariërs die investeren in waterkwaliteitsmaatregelen is er vanaf 2 september ook subsidie voor agrariërs die zich voorbereiden op klimaatverandering. Er is dit jaar € 75.000 beschikbaar.

“De subsidieregeling heet zo omdat we samen met boeren werken aan het verbeteren van de waterkwaliteit en de kwaliteit van de bodem. Wij zien boeren daarbij als onze partners in de regio en werken op verschillende manieren met ze samen aan schoon en gezond water en het voorbereid zijn op klimaatverandering”, zo zegt Astrid Russchen.

Subsidieregeling Regionaal Partnerschap voor Water en Bodem
De agrarische sector staat de komende jaren voor grote opgaven op het gebied van water en bodem. In deze veranderende wereld helpt het waterschap agrariërs met subsidies. Zo werken de instanties samen aan voldoende schoon water en een klimaatbestendige en duurzame bedrijfsvoering. Gijs Stigter van het Hoogheemraadschap vertelt het volgende: “Het is belangrijk dat we ons goed voorbereiden op extreem weer. Daarom helpen we agrariërs met subsidies en een overzicht aan maatregelen. Met de verbreding van onze regeling kunnen zij nu ook geld krijgen voor maatregelen die helpen om beter om te gaan met veranderingen in het klimaat.”

Subsidies
Binnen de subsidieregeling is dit jaar € 220.000 beschikbaar voor waterkwaliteitsmaatregelen. Het gaat om waterbesparende maatregelen, die eraan bijdragen dat bij langdurige droogte agrariërs minder water onttrekken uit het watersysteem. Ook is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor maatregelen om water vast te houden en de bodem te verbeteren. Deze maatregelen dragen eraan bij dat bij droogte het regenwater lokaal in de bodem zakt en bij hevige regenbuien wateroverlast verderop (benedenstrooms) wordt voorkomen. Een stuw is een voorbeeld van een maatregel waarmee agrariërs zelf water kunnen reguleren. Ze hebben invloed op de waterstand door de stuw open of dicht te zetten.

Meer informatie
De informatie over de subsidies is te vinden op : www.hdsr.nl/agrariers.

Foto: stockfoto

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn