Succes voor Nieuwegeinse jiu-jitsuka’s tijdens NK

NIEUWEGEIN – De jiu-jitsuka’s van DeMIX uit Nieuwegein hebben afgelopen weekend op het Nederlands Kampioenschap in Dordrecht veel succes geboekt. Er werden maar liefst 12 gouden, 5 zilveren en 1 bronzen medaille gewonnen.

De trainer Barry van Bommel was meer dan tevreden met de medailleregen van afgelopen weekend: “Het was wel echt extreem, dat was erg leuk. Zoveel gouden medailles en ze waren verdeeld over de verschillende leeftijds- en gewichtsgroepen. Dan loopt dat lekker op.” Met deze medailles eindigde DeMIX bovenaan in het medailleklassement van het NK.

Jiu-Jitsu
Er zijn drie verschillende wedstrijdvormen legt Barry uit: “Je hebt ‘fighting’, dat is een combinatie van karate en judo. Je scoort punten met stoten, trappen en werptechnieken. Ook op de grond met verwurging en armklemmen scoor je punten. Dat is echt 1 tegen 1 en werkt met verschillende gewichtsklassen. Je hebt ook het duo-systeem, een demonstratievorm. Duo’s maken verplichte aanvallen en maken vervolgens een verdediging op, en daar is de jury leidend wie op plek 1, 2 of 3 komt. De laatste vorm is Ne-Waza, ook wel het Brazilian Jiu-Jitsu genoemd, dat is écht op de grond vechten waarmee je wilt dat je tegenstander uiteindelijk aftikt.”

Johan de Gier 
Oud-international Johan de Gier deed ook mee aan het NK. Hij was ooit wereldkampioen in de wedstrijdvorm ‘fighting’: “Hij deed voor de eerste keer mee aan de vorm ‘Brazilian Jiu-Jitsu’. Hij wordt dit jaar 40 en is al over zijn hoogtepunt heen, maar wordt nu gewoon Nederlands Kampioen in deze klasse. Er zijn niet veel Nederlanders die dit ook kunnen zeggen.”

Johan de Gier op het podium

DeMIX
De vereniging haalde dus de meeste medailles binnen op het NK: “Het geheim? Ik denk dat het geheim is dat we voor iedereen proberen een gezellige club te zijn, zowel professioneel als recreatief. Er wordt natuurlijk wel hard getraind, maar we vinden ‘voor wat hoort wat’ belangrijk om bij te brengen aan onze sporters. Daardoor ontstaat er een sfeer dat leden graag naar de club komen. En als ze dan graag naar de club komen en bereid zijn om hard te trainen, dan komen de successen vanzelf.”

Jongeren
Voor jongeren is het een prachtige en leerzame sport betoogt Barry: “Voor jonge kinderen is het een goede sport omdat je jezelf motorisch op alle vlakken je ontwikkelt. Vallen, duwen, klemmen, trekken en balanceren. Veel vormen zitten er in. Daarnaast leer je omgaan met winnen, verliezen en omgaan met elkaar op sociaal vlak. Ook opvoedkundig zit er veel in, het is een Japanse sport en daar horen regels bij.”

WK
Aan het eind van dit jaar is het WK in Kreta en daar hoopt Barry bij te zijn: “Het WK is alleen voor de leeftijdscategorie -18, -21 en de senioren. Er zijn zeker wel een aantal jongens die er heen kunnen. Bij de volwassenen hebben we Romée Roussey en Géneviève Bogers in de klasse -57 kg, het duo Jari van Bommel met Sem van Schaik van onder 21 en Stijn Terhaar in de categorie fighting. Daar gaan we ook proberen om medailles te halen, dat is wel de doelstelling.”

Foto: JBN

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn