Taalatelier Houten is groot succes en breidt uit

HOUTEN – Het Taalatelier in Houten is succesvol. Het is een goede manier gebleken om leerlingen die nieuw zijn in Nederland snel de Nederland taal te leren. Scholen zijn enthousiast over deze leermethode en de schoolbesturen van Houten hebben besloten dat het Taalatelier structureel blijft bestaan en zelfs mag uitbreiden. Op 2 juli is de feestelijke opening.

Directeur Caroline Boumans: “De intensieve aandacht voor taal zorgt dat je na ongeveer een jaar de lessen kunt volgen op een basisschool in je eigen buurt. Daar ontwikkel je je verder op een manier die bij jou past. De gelijke kans die je daarmee krijgt is enorm belangrijk.”

Woordenschat uitbreiden
Kinderen van 6 tot 12 jaar uit Houten en Bunnik die nieuw zijn in Nederland, kunnen voortaan 5 dagen per week bij het Taalatelier terecht. Ze maken kennis met alle vakken die op de basisschool gegeven worden, en er is volop aandacht voor de Nederlandse cultuur. Ook uitbreiding van de woordenschat is een belangrijk onderdeel van het lesprogramma.

Kleine en veilige groepjes
Per vak zitten de kinderen in kleine groepje bij elkaar, met leerlingen van het zelfde taalniveau. Leerkrachten Anouk en Edwin begeleiden de kinderen. Ze worden hierbij geholpen door twee onderwijsassistenten.

Veel lachen
Door de kleine groepen en veilige omgeving lukt het leren snel. Extra belangrijk voor kinderen die vaak heel wat hebben meegemaakt. Boumans: “En verder zijn het natuurlijk gewoon kinderen. Ik kijk om me heen, zie een spel met een bal en woorden oefenen.”  Er wordt ook veel gelachen tijdens de lessen.

Expertisecentrum
Het Taalatelier geeft daarnaast nog tips en adviezen over lesmethodes, oog hebben voor de achtergrond van leerlingen of hoe het is om een tweede taal te leren. Boumans: “Het Taalatelier zorgt dat je de lessen op de basisschool in het Nederlands kunt volgen. Dat betekent niet dat je alle woorden al kent. Als Nederlands kind ken je Bob de Bouwer en weet je wat een muurtje metselen is. Als nieuwkomer leer je die woorden niet als eerste. Het is goed om daar aandacht voor te hebben.” Meer kennis uit  wisselen met andere taalateliers in de regio is de volgende stap. De ambitie is om uiteindelijk expertisecentrum te worden. Meer informatie over het Taalatelier en de feestelijke opening is te vinden op www.taalatelierhouten.nl

Foto: Taalatelier Houten

 

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn