HOUTEN – De tentoonstelling ‘Goed gevormd, van klei tot keramiek’ in Museum Het Oude Station is ook in de vakantieperiode te bezoeken. De tentoonstelling bevat honderden voorwerpen die in Houten en de omgeving van Houten als archeologisch object zijn gevonden. Museum Het Oude Station aan Stationserf in Houten is op dinsdag en zaterdag geopend van 11:00 -15:00 uur. De toegang is gratis.
In de tentoonstelling is ook aandacht voor pottenbakken, zo vertelt Lies Maliepaard, de projectleider van de tentoonstelling. “Hoe gaat dat in zijn werk?” “Kun je met klei uit de Krommerijn aan de gang om potten te bakken?” “Het antwoord is nee”, zegt Lies. “De klei moet eerst goed bewerkt worden of vermengd worden met gruis voordat je er een mooie pot van kunt bakken. Dat wist men vroeger ook al.” Een pottenbakster heeft er voor de tentoonstelling mee geëxperimenteerd. De verschillende resultaten worden in de tentoonstelling getoond. Verder zijn de handelsroutes van aardewerk in kaart gebracht.
Bruiklenen
De tentoonstelling bevat veel voorwerpen van de archeologische werkgroep zelf, maar ook bruiklenen uit archeologische depots of musea. Lies: “In de tentoonstelling valt op dat tot rond de middeleeuwen aardewerk donker en grijs was, daarna kont er steeds meer kleur onder invloed van de import van aardewerk uit China wat men hier probeert na te maken.”
Archeologische werkgroep ‘Leen de Keijzer’
De tentoonstelling loopt zo lang, omdat het opzetten van een tentoonstelling veel tijd kost en Archeologische werkgroep ‘Leen de Keijzer’ die de archeologiezolder en het museum in Het Oude Station beheert, ook wel wat andere zaken wil oppakken. “Zo hebben we nog archeologische opgravingen die verder uitgewerkt moeten worden”, aldus Lies. “Ook willen we nog wel het een en ander restaureren.” Daarbij wordt geprobeerd om van scherven weer een geheel te maken.
Houten-Oost
Ook is de archeologische werkgroep gevraagd om te helpen Houten-Oost, op het vlak van archeologische waarden in kaart te brengen. “Welke kennis hebben jullie daarvan, zo is aan ons gevraagd. Wij hebben daar wel de nodige kennis van.” Dit toont hoe waardevol de expertise van de werkgroep voor het behoud en het begrijpen van het Houtens cultureel erfgoed is.
Foto: Archeologische Werkgroep ‘Leen de Keijzer’