Tweede leven voor beschoeiingsplanken uit Hollandsche IJssel

HOUTEN – Het nieuwe hoofdkantoor van het Houtense bedrijf AQUON heeft een duurzame verandering doorgemaakt. Oude beschoeiingsplanken uit de Hollandsche IJssel zijn hergebruikt als gevelbekleding voor het nieuwe kantoor.  

AQUON, een samenwerking van negen waterschappen, biedt inzicht in de waterkwaliteit in Midden- en Zuid-Nederland. Het nieuwe kantoor, bijna volledig van hout gebouwd, wordt binnenkort opgeleverd. Het nieuwe AQUON-pand toont aan dat hergebruik duurzaam, praktisch en esthetisch aantrekkelijk kan zijn. Van Zoelen ziet het als een voorbeeldproject voor andere organisaties: “Dit is een mooi voorbeeld van duurzaam hergebruik van materialen.”

30 jaar mee
Dirk-Jan Zwezerijn, contractmanager bij HDSR (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden), legt uit: “Beschoeiingsplanken zijn van tropisch hardhout, type Azobé en gaan ongeveer dertig jaar mee”, vertelt hij. “Daarna moeten ze worden vervangen, omdat het deel rond de waterlijn gaat rotten. Hout dat nog voldoende restlengte heeft slaan we op voor toekomstige projecten. Het overige vervalt vaak aan de aannemer. Ook dan krijgt het nog weleens een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld door het aan scholen te schenken als klusmateriaal. Maar het deel onder water is nog goed bruikbaar. Als gevelbekleding krijgt het een tweede leven.”

3000 kubieke meter 
HDSR leverde meer dan 3000 kubieke meter hardhout voor de gevel. Er is voldoende oud hardhout beschikbaar voor toekomstige projecten door de vervanging van beschoeiingen en aanleg van milieuvriendelijke oevers.

Gerecycled materiaal
HDSR streeft naar het gebruik van gerecycled materiaal, ook al is dit niet altijd goedkoper. Bestuurder Nanda van Zoelen benadrukt dat HDSR in 2050 volledig circulair wil zijn. Nieuwe technieken helpen bij het hergebruik van reststoffen uit afvalwater, zoals cellulose.

Foto: HDSR 

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn