Vaandeldrager Bas Heijkamp vertelt over de start van Omroep Lekstroom

Bas Heijkamp, één van de mensen die als één van de eersten betrokken was bij het ontstaan van Omroep Lekstroom, werd op Paaszondag geïnterviewd in het radioprogramma Sunday move van Ruben Driessen en Jan Geschiere. Hieronder een weergave van dat interview in tekst; geen transcript.

Bas is één van de vaandeldragers van de nieuwe Omroep Lekstroom. Hij is zelf inwoner van IJsselstein. Hij zette zijn eerste stappen bij een lokale omroep in Brabant. Hij vond het jammer dat zoiets niet kon in zijn eigen gemeente. Hij was om zich heen gaan kijken wat de mogelijkheden waren om tot een lokale omroep te komen. Eerste stappen bij lokale omroep in het verre Brabant. Hij vindt dat jonge mensen “jonge Basjes”, in hun eigen lokale omgeving aan de slag zouden moeten kunnen in een lokale omroep als ze dat willen. Sinds RTV9 er mee opgehouden is, is er eigenlijk niks meer voor Lopik, Nieuwegein en IJsselstein. Dus Bas ging met een aantal mensen de mogelijkheden onderzoeken om te komen tot een nieuwe lokale omroep.

Grote buur
Tegelijkertijd was de grote buur Omroep Houten ook bezig met het ontwikkelen van plannen. Bas en mensen van Omroep Houten zijn koffie gaan drinken en kwamen tot de conclusie dat ze hetzelfde toekomstbeeld voor ogen hadden. Er kwam een samenwerking tot stand. “Kunnen we niet samen optrekken en iets heel moois neer zetten voor zowel Houten als Lopik, IJsselstein en Nieuwegein.” De omroep heeft de volgende missie. “Je wil informeren. Je wil ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte is van wat er speelt, maar je wil ook een stukje verbinden, mensen een podium kunnen bieden. Het hoort een soort van spiegel te zijn voor wat zich afspeelt in de samenleving. Want er gebeurt van alles en heel veel mensen weten dat gewoon niet van hun eigen omgeving. Dan is het supermooi als er een soort platform is. Waarin verenigingen, organisaties ook gewoon kunnen vertellen wat voor mooi werk ze doen en dat andere mensen dat dan weer, misschien wel per ongeluk, kunnen oppikken.” Bas is er vanaf het eerste idee af zo’n tweeënhalf jaar mee bezig geweest om mee te werken aan de totstandkoming van Omroep Lekstroom en is er nog steeds actief bij betrokken. “Het is een lange adem, het is iets waar heel veel tijd en ook misschien wel veel geld in gaat zitten.”

Draagvlak
Bas geeft aan iets te willen doen wat duurzaam is, wat lang mee gaat en dat ook draagvlak heeft onder een groot gedeelte van de bevolking. De afgelopen anderhalf jaar is er onderzoek gedaan. Er is met veel mensen gesproken, politici, inwoners organisaties om op te halen waar de behoeftes liggen en hoe mensen dat nou voor zich zien. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het ook passend is bij de gemeenten.” Op paaszondag is de omroep begonnen met een softlaunch. “We zijn begonnen met een website, daar waar je het laatste nieuws al kunt volgen en we zijn langzaamaan ook inwoners aan het uitnodigen om met programma-ideeën te komen.” Mensen zijn van harte welkom met ideeën voor radio, video, podcast noem maar op. “Dan hopen we na de zomer, echt met zijn allen een mooi product te kunnen neerzetten.” Bas gaat zelf in de toekomst radio maken zo is zijn vaste voornemen. Sinds Paaszondag is www.omroeplekstroom.nl in de lucht. Binnenkort ook op de socials. De frequentie voor Houten en omgeving blijft 107,3 FM. Meer informatie over de frequentie voor uw omgeving kunt u te zijner tijd ook hier op de website vinden.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn