Van Houten&co: ‘Begin nu met plannen maken voor Burendag’

HOUTEN – Op zaterdag 28 september is het weer Burendag. Een  dag waarop buurtbewoners gezellig samenkomen en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Volgens ‘van Houten&co’ is het nu de goede tijd om een activiteit in je eigen straat voor te bereiden.

In de gemeente Houten wordt al op meer dan 30 plekken Burendag gevierd. Maar er zijn ook nog veel straten waarin dat nog niet gebeurt. Om deze straten op gang te helpen was er op 28 mei een inspiratiesessie onder andere georganiseerd door welzijnsorganisatie ‘van Houten&co’. Een twintigtal inwoners kwam hier inspiratie opdoen voor het organiseren van een activiteit.

Voorbeelden uit de praktijk
Enthousiaste bewoners die ervaring hebben met het organiseren van burendagactiviteiten deelden voorbeelden uit de praktijk. Medewerkers van ‘van Houten&co’, Stichting Present, gemeente Houten en Woonin vulden de voorbeelden aan met praktische tips. Mensen die niet bij de bijeenkomst aanwezig konden zijn, en wel inspiratie op willen doen voor het organiseren van een burendagactiviteit kunnen terecht op de website burendag.nl. Hier staan voorbeelden hoe je een leuke activiteit bij in je buurt kunt organiseren. Het verslag van de inspiratiebijeenkomst is op te opvragen bij samen@houten.nl.

Annekee Bosveld opbouwwerker van ‘van Houten&co’ geeft wat praktische tips: “Bedenk dat veel geslaagde initiatieven klein beginnen. Begin gewoon met een eenvoudige activiteit die niet te lang duurt. Het gaat vaak om nadere kennismaking, zodat je elkaar wat beter leert kennen. Zo voel je je veiliger bij elkaar, gezien en gekend. Het verlaagt de drempel om een klein praatje te maken en elkaar iets te vragen. Vraag een buurman of buurvrouw iets te bakken (wafels, appeltaart,…). Als je het klein houdt, hoeft het niet veel te kosten. Iedereen neemt wat mee. Wil je het groter maken en komen er kosten bij, maak dan eerst een begroting.”

Ontmoeting doet ertoe
Ze vervolgt: “Meedoen in de samenleving begint in je eigen buurt. Buurten worden gezelliger, socialer en veiliger als buren elkaar kennen. Door op Burendag een activiteit te organiseren, kunnen buurtbewoners op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. Het maakt het gemakkelijker om buurtgenoten te leren kennen die je normaal niet zo snel spreekt. En na zo’n eerste ontmoeting is het gemakkelijker om elkaar op te zoeken of om hulp te vragen. Zo kan een koffiemoment of een spelletjesmiddag veel meer betekenis hebben voor de buurt dan je misschien in eerste instantie zou denken.”

Burendag voor het eerst in jouw straat organiseren?
Annekee Bosveld: “Meedoen is heel gemakkelijk en kan al door een koffiemoment te organiseren voor mensen uit de buurt. Daar is niet meer voor nodig dan wat tafels, stoelen, koffie en misschien wat lekkers. Zet je stoel op straat en nodig je buren uit om hetzelfde te doen. Met wat drankjes en hapjes maak je het feest helemaal af. En voor je het weet, beleef je een onvergetelijke middag of avond. Burendag is het ideale moment om nieuwe mensen uit de buurt te leren kennen, maar ook om bij te praten met buren die je al jaren kent. Want het leven is een stuk aangenamer als je een goede band hebt met je buren.”

Bijdrage
Vanaf 10 juni is het mogelijk om via www.burendag.nl een burendagpakket en een financiële bijdrage van maximaal 350 euro aan te vragen. Hiervoor geldt op = op. Dus wacht niet te lang met aanvragen. Ook kun je een bijdrage vragen aan het inwonersfonds Houten via de website van Houten Samen.

Beeld: Annekee Bosveld bij de ideeënlijst tijdens de inspiratiesessie. foto René van den Brandt

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn