Vijf groepen taalleerders Open Leer Centrum geslaagd

HOUTEN/IJSSELSTEIN – Anderstaligen en mensen die veel moeite hebben met het lezen en schrijven van de Nederlandse taal, kunnen via de Bibliotheek Lek & IJssel hulp krijgen in het Open Leer Centrum. Dat is een intensief taalverbeteringstraject van 20 weken. In de vestigingen Leerdam, Vianen, IJsselstein en Houten zijn vijf groepen taalleerders geslaagd. “Zo’n afsluiting is altijd weer een feestje”, zegt Eveline Dijkhuizen van de bibliotheek.

Het gaat om mensen die recentelijk of langer geleden een inburgeringstraject hebben gevolgd, maar zich nog onvoldoende redden met de Nederlandse taal. Een kwetsbare en lastige groep die de taal moeilijk oppakt en daardoor geen goede aansluiting in de samenleving vindt. Hierdoor hebben deze mensen vaak ook een gebrek aan zelfvertrouwen.

Praat je mee?
Vrijwilligers gaan samen met een ervaren en gecertificeerde docent met een kleine groep aan de slag. De taalleerders werken aan de hand van persoonlijke leerdoelen aan alfabetiseren en spreekvaardigheid. Ze gebruiken de spreekmethode ‘Praat je mee?’ en het alfabetiseringsprogramma Diglin+. Eveline Dijkhuizen: “Het Open Leer Centrum is een doorlopend project waar we subsidie voor krijgen. Het bestaat nu zo’n drie jaar.”

Hulp en zelfvertrouwen
De taalleerders worden op deze manier over de drempel geholpen om verder aan de slag te gaan met de Nederlandse taal. Ze krijgen een goede basis aangereikt en de docenten hopen de taalleerders plezier en zelfvertrouwen in het leren te geven. Na het Open Leer Centrum kunnen de deelnemers verder leren in andere taaltrainingstrajecten of passend vrijwilligerswerk of taalstages gaan doen.

Ervaren docenten

Eveline Dijkhuizen: “Iedere groep van het Open Leer Centrum is net weer even anders, omdat in iedere groep andere deelnemers zitten met andere leervragen.” Ze is blij met de ervaren docenten Eva, Diana en Lous. “Zij weten hier keer op keer goed op in te spelen. Hierdoor kunnen deelnemers aan het einde van de 20 weken met een hoop nieuw zelfvertrouwen hun volgende stap zetten.” Eveline is enorm trots op de deelnemers. Ze is ook trots op de docenten die het iedere keer voor elkaar krijgen de groep te motiveren en uit te dagen.

Foto: Bibliotheek Lek & IJssel, geslaagden in Houten.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn