Vonnis kort geding: geen beïnvloeding van besluitvorming Houten Hub

HOUTEN –  Bewonerscommissie Houten Oost heeft tijdens het kort geding onvoldoende onderbouwd dat de besluitvorming over de Houten-Hub beïnvloed is door Gilbert Isabella. Dat staat in het vonnis van rechtbank Midden-Nederland. Ook wordt daarin vermeld dat de uitlatingen van de burgemeester minder stellig zijn dan de eisers doen voorkomen.

Met de uitspraken “als het aan mij ligt wel”, “ik heb er het volste vertrouwen in”, en “met medewerking van onze inwoners en een handreiking van de tegenstanders heb ik er het volste vertrouwen in”, gaf Gilbert Isabella, volgens het vonnis, duidelijk aan dat het gaat om zijn mening, intentie en hoop. Ook staat erin dat de burgemeester geen beslissingsbevoegdheid opgedrongen heeft en dat hij duidelijk heeft laten weten dat de beslissing over Houten Hub bij de gemeenteraad ligt.

Controversieel onderwerp
In het vonnis staat dat de huisvesting van asielzoekers een controversieel onderwerp is waarover burgemeesters zich geregeld uitspreken en positie kiezen. En dat bij dergelijke kwesties het van belang is dat een burgemeester dat in vrijheid kan doen en dergelijke uitlatingen zullen daarom niet snel onrechtmatig zijn in civielrechtelijke zin. Een civiele rechter zal alleen in uitzonderlijke gevallen die uitingsvrijheid kunnen beperken en daar is volgens het vonnis in dit geval geen sprake van.

Proceskosten
Bewonerscommissie Houten Oost moet een proceskostenvergoeding van € 1.973,- aan gemeente Houten betalen. De eisers zijn in het ongelijk gesteld en moeten daarom de kosten betalen van het griffierecht (€ 688,-), salaris van de advocaat (€ 1.107,-) en de nakosten (€ 178,-).

Foto: Jeffrey Overvoorde

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn