Yselvaert opent vaarseizoen met nieuwe tocht door vestingstad IJsselstein

De officiële opening van het vaarseizoen van Yselvaert vindt dit jaar plaats op zondag 28 april. Burgemeester Patrick van Domburg, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden en Bart Rietveld, voorzitter Historische Kring IJsselstein verrichten de feestelijke openingshandeling.

Vestingvaart
In dit nieuwe vaarseizoen verzorgt Yselvaert weer verschillende bijzondere vaartochten. Mieke Scholten van Stichting Yselvaert: “En… we hebben dit seizoen ook een hele mooie nieuwe tocht, de Vestingvaart. Met deze vaartocht willen we laten zien hoe rijk de historie van IJsselstein eigenlijk is.” Er worden tijdens de vaart diverse markante punten van vestingstad IJsselstein uitgelicht. “De schippers hebben flink wat huiswerk gekregen”, lacht Mieke. “Maar ze zijn allemaal enorm enthousiast.”

Platenboek
Onderweg vertelt de schipper van dienst hoe vestingstad IJsselstein ontstaan is, en laat zien wat hier nu nog zichtbaar van is. “Maar ook wat niet meer zichtbaar is, zoals bijvoorbeeld het voormalige cisterciënzerklooster op de plek waar nu speeltuin Kloosterplantsoen is. Met een informatief platenboek dat meegaat aan boord, word je ook op de vergeten historie attent gemaakt. Je ziet wat er was, of wat juist weer in oude glorie hersteld is.” Het platenboek is samengesteld door de Historische Kring IJsselstein (HKIJ). “De tocht is leuk voor mensen van buiten IJsselstein, maar zeker ook voor IJsselsteiners die meer over hun eigen woonplaats en geschiedenis willen ontdekken. We willen hiermee de geschiedenis van vestingstad IJsselstein uit de schaduw halen.”

Om de twee weken
De Vestingvaart vaart vanaf 4 mei om de twee weken op zaterdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur en kan nu al geboekt worden via de website www.rondvaartenijsselstein.nl of bij UIT in IJsselstein. De tocht duurt een uur, begint bij de steiger aan de Overtoom tegenover de bibliotheek en eindigt bij de steiger aan de Achtersloot tegenover de basiliek.

Vaart op maat
Blijvertjes zijn de wekelijkse rondvaarten door de stadsgracht en de lunchvaarten naar Montfoort, Marnemoende en Lopikerkapel. Ook de avondvertelvaarten in samenwerking met de Historische Kring op de dinsdagavonden in de zomervakantie staan weer op het programma. Speciaal voor de kinderen zijn er op woensdagen vanaf 1 mei in de vakanties de Vertelvaarten Kids. “Ik kan alle vaarten van harte aanbevelen”, zegt Mieke enthousiast. “Het is een bijzondere manier om het verleden én heden van IJsselstein te ontdekken.” Ook een vaart op maat met je eigen gezelschap is mogelijk. De schippers hebben er in ieder geval veel zin in. “Welkom aan boord!”

Reserveringen via de website www.rondvaartenijsselstein.nl of bij Uit in IJsselstein.

Foto: Yselvaert

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

Berichten over uw buurt

Berichten over uw Buurt

LEKSTROOM REGIO – Met ingang van 19 juni gaat de overheid inwoners actief informeren over besluiten die invloed hebben op hun buurt. Bijvoorbeeld over een

Lees verder »

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn