Educatieproject ‘De Kleine Oudegeinse Polder’ zoekt meedenkers en -doeners

NIEUWEGEIN – Stichting Poldermolen Nieuwegein is druk bezig met de ontwikkeling van een educatieve polderspeeltuin in Park Oudegein. “En we zijn op zoek naar mensen die ons hierbij willen helpen,” zegt voorzitter Leny Smit. De naam van dit bijzondere water-educatieproject: ‘De Kleine Oudegeinse Polder’.

“Het doel is om een polderspeeltuin te ontwikkelen waarin kinderen zelf kunnen ervaren hoe een poldergemaal werkt. Ze kunnen een mini-polder met slootjes onder water laten lopen en hem daarna weer droogmalen met een scheprad. Het water komt dan weer in een mini-poldervaart met werkende sluizen terecht.”

Belangrijk erfgoed
“Het is voor iedereen, zeker voor de jeugd, belangrijk om te weten hoe het systeem van het waterbeheer in Nederland werkt,” zegt Leny. De echtgenoot van Leny was molenaar. “Door hem ben ik eigenlijk gemotiveerd geraakt voor dit project.” Poldermolens zijn al eeuwenlang het wapen waarmee Nederland omgaat met de strijd tegen het water. “Het is ons erfgoed, en dankzij molens, dijken en gemalen houden we de boel droog.”

Educatieproject
Het wordt een echt educatieproject waaraan meerdere partijen meewerken, zoals diverse scholen, het eveneens in het park gevestigde Milieu Educatie Centrum (MEC) en de stichting Buitenwijs. “Het project is in principe voor iedereen interessant, maar we richten ons vooral op scholen en schoolkinderen.”

Vrijwilligers gezocht
De stichting is nu op zoek naar menskracht voor het project. Meedoen kost gemiddeld een paar uur per week. “Vrijwilligers kunnen meehelpen bij de aanleg van de speeltuin of meedenken in de technische groep.” Maar ook het maken van programma’s in samenwerking met het onderwijs of de redactie van lesbrieven en folders is een optie. “Er is veel werk te doen,” zegt Leny.

Sponsoren
De uitvoering van het project start waarschijnlijk in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Eerst moet de bouw van het MEC voltooid zijn. “En het hangt natuurlijk ook een beetje af van de financiën. We zijn heel blij met de ondersteuning die we al hebben gekregen van sponsoren, maar er komt veel kijken bij zo’n project.”

Meer info over de stichting is te vinden op www.stichtingpoldermolenoudegein.nl. Meer informatie en/of aanmelden als vrijwilliger kan via: info@poldermolen.com of lenysmit64@gmail.com 06 20416168.


De Poldermolen staat in het Natuurkwartier Nieuwegein, aan de Doorslag in Park Oudegein. Het is een samenwerkingsproject tussen verschillende partners, zowel binnen als buiten het Natuurkwartier: het Milieu Educatie Centrum (MEC), het project Buitenwijs, HDSR, de Provincie, lokale en provinciale erfgoedinstellingen en de gemeente Nieuwegein.

Foto: Karin Doornbos

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn