LEKSTROOM REGIO – De gemeenten in de regio Lekstroom willen in kaart brengen hoeveel dak- en thuisloze mensen er in de regio zijn. Iedereen die werkgerelateerd in contact komt met de doelgroep krijgt van 6 tot en met 14 januari 2025 een vragenlijst voorgelegd. Zo ontstaat een goed beeld van de omvang van dit probleem en kan preventief ingegrepen worden.
Landelijk zijn het Kansfonds en Hogeschool Utrecht al een jaar bezig met het aantal dak- en thuislozen in kaart te brengen. Dit doen zij door tellingen uit te voeren. Pas over een jaar is deze regio aan de beurt. Daar willen de gemeenten niet op wachten. “Er staan diverse projecten op stapel om aan deze problemen te werken, dus willen we nu al inzicht in de omvang van het thema.” vertelt Jan Willem de Zeeuw van RBL Lekstroom, de backofficeorganisatie van de gemeenten. “Op deze manier hebben we begin februari al inzicht en kunnen we daar actief mee aan de slag.”
Betrokken organisaties
Aan het onderzoek werken alle partijen mee, die in contact komen met mensen die dakloos zijn of dreigen te worden. “Denk aan buurt- en wijkteams, Burgerzaken van de gemeente, jongerenwerk, politie, welzijnswerk, wijkregisseur, woningcorporatie, Veilig Thuis, verslavingszorg, Eropaf team: elke gemeente werkt met andere partijen op dit gebied.” Medewerkers van deze organisaties krijgen een uitgebreide vragenlijst over het thema. Persoonsgegevens en locaties van daklozen worden naderhand geanonimiseerd.
Veranderende groep
De dak- en thuislozen in Nederland zijn de laatste jaren erg aan het veranderen. Uit de eerste tellingen in Brabant is gebleken dat het vaak gaat om jongeren, arbeidsmigranten of werklozen. Ook bleek dat één derde van hen vrouw is, vaak met kinderen. Zij verplaatsen zich van tijdelijke opvang naar tijdelijke opvang. “Dat willen we in onze gemeenten voorkomen. Of oplossen, als blijkt dat zulke mensonterende zaken hier ook voorkomen.”
Foto: Unsplash