Jeroen Manschot: ‘Niet praten met de scheids hè, anders krijg je geel’

HOUTEN – De Week van de Scheidsrechter is in volle gang en staat in het teken van het eren van scheidsrechters door het hele land. In Houten woont een van de topscheidsrechters, Jeroen Manschot. Deze week is hij druk bezig met interviews en activiteiten om andere scheidsrechters in het zonnetje te zetten.

“Nieuwe talenten zijn altijd welkom om zich aan te melden bij de KNVB. Het doel van deze week is om aandacht te vestigen op scheidsrechters. Zelf ben ik niet vaak langs de velden te vinden in Houten, maar er loopt hier een talent rond dat aan de weg timmert: Max Broekhuizen,” vertelt Manschot.

Scheidsrechters
In Nederland zijn er ongeveer 35.000 scheidsrechters actief. “We willen er graag meer werven. Het doel is om elke wedstrijd met een KNVB-official te bemannen. Daar hebben we een strategisch plan voor. In dat plan staat dat we binnen vier jaar 1000 extra KNVB-officials willen aantrekken en zo’n 4500 verenigingsscheidsrechters willen opleiden,” legt Jeroen uit.

16 jaar
Het avontuur van Jeroen Manschot begon toen hij zestien jaar oud was. “Ik voetbalde bij SV Houten en daar ben ik begonnen als pupillenscheidsrechter. Vanaf mijn achttiende ben ik cursussen gaan volgen en gestart bij de KNVB. Ik heb daarna veel opleidingen gevolgd en dat leidde in 2012 tot mijn debuut bij de wedstrijd Dordrecht-Veendam. Het bereiken van dat doel is echt geweldig.”

Een goede scheidsrechter
Als scheidsrechter heb je veel eigenschappen nodig. “Leiderschap, management, omgaan met weerstand en goede communicatie zijn essentiële vaardigheden die je moet ontwikkelen. Het fluiten is een onderdeel van mijn leven geworden. Vooral bij amateurs leer je omgaan met weerstand. Elke beslissing, zoals het wel of niet geven van een kaart, is belangrijk om de wedstrijd goed te leiden.”

Respect
Volgens Jeroen is het belangrijk om altijd jezelf te blijven om respect af te dwingen op het veld. “Ik zeg altijd: op straat en bij mijn vrienden ben ik Jeroen, en als ik het scheidsrechteruniform aantrek, ben ik nog steeds Jeroen. Het is belangrijk dat je jezelf blijft, ook op het veld. Spelers, trainers en supporters merken het meteen als je een act opvoert.”

Ontwikkeling
Sinds zijn debuut in 2012 heeft Jeroen zich vooral ontwikkeld op het gebied van communicatie met spelers. “In het begin was ik vrij schreeuwerig. Ik dacht dat als je harder praat, ze beter luisteren. Maar dat werkte averechts. Spelers accepteren meer als je op een normale toon met ze praat. Het is ook belangrijk om te leren je fouten toe te geven.”

Jeroen Manschot uit Houten

Documentaire
Iedereen heeft zijn eigen mening over scheidsrechters, aldus Jeroen: “Op dit moment is er een documentaire op ESPN die een goed beeld geeft van scheidsrechters op zowel prof- als amateurniveau. Ik raad iedereen aan om die te kijken. Ik heb het idee dat er tegenwoordig een korter lontje is richting scheidsrechters, maar we zijn ook gewoon mensen en kunnen fouten maken.”

Nieuwe spelregel
Sinds het afgelopen EK geldt een nieuwe regel: alleen de aanvoerder mag met de scheidsrechter praten. “Dat zorgt voor meer rust op het veld en is een goede regel die zowel bij amateurs als profs wordt toegepast. Je merkt dat het ook effect heeft op het publiek.”

Regels in de toekomst
Jeroen hoopt op verdere ontwikkeling van de regels. “De KNVB doet veel pilots bij jeugdwedstrijden. Sommige regels kunnen wat finetuning gebruiken. We experimenteren bijvoorbeeld met intrappen in plaats van ingooien. Het is toch vreemd dat we de hele wedstrijd voetballen en dan ineens iets met de handen doen. De zelfpass na een overtreding is ook een nieuwe regel die het spel kan versnellen.”

Dit weekend is Jeroen Manschot actief als VAR bij de Nations League. Hij sluit af met een duidelijke boodschap: “Niet praten met de scheids, anders krijg je geel!”

Luister hier het hele interview terug van de Sunday Move op Spotify: 

Foto: Jeroen Manschot 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn