Kort geding om uitspraken burgemeester Isabella over Houten Hub

HOUTEN – Bewonerscommissie Houten Oost en gemeente Houten stonden tegenover elkaar tijdens een kort geding in Utrecht, vanwege uitspraken die burgemeester Gilbert Isabella heeft gedaan over Houten Hub. Hij zou met zijn uitspraken te veel invloed hebben uitgeoefend over de besluitvorming over de locatie in Houten-Oost, zo betoogde de advocaat van de bewonerscommissie. Volgens de gemeente kan Houten Hub plaats bieden voor het tijdelijk huisvesten van 150 Houtense woningzoekenden, 175 asielzoekers en 3 maatschappelijke organisaties. 

Volgens de advocaat van bewonerscommissie Houten Oost heeft burgemeester Gilbert Isabella zich herhaaldelijk uitgesproken dat hij voorstander is van Houten Hub. Dat zou hij gedaan hebben met uitspraken tegenover verschillende media, onder meer tegen RTV Utrecht op 19 maart 2023. In dat interview zegt burgemeester Gilbert Isabella: ‘We zijn ervan overtuigd dit te gaan regelen’, ‘Ik acht de kans ‘100 procent’, ‘Als het aan mij ligt, wel. Wij geloven hier echt in. Ik ben ervan overtuigd dat we dit kunnen regelen. Zelfs als sommige mensen dat niet willen horen.’ De advocaat van bewonerscommissie Houten Oost zei dat de burgemeester zich onafhankelijk had moeten opstellen. En dat hij geen mening zou moeten geven over de Houten Hub, al helemaal niet als daar nog geen beslissing over genomen is. “Als Gilbert Isabella duidelijk had gemaakt dat hij als privépersoon ervoor zou zijn en als burgemeester er neutraal in zou staan, dan zou er geen probleem zijn geweest”, volgens de advocaat.

Dominante houding
Ook zei de advocaat van bewonerscommissie Houten Oost dat de burgemeester ‘Bokito-gedrag’ zou hebben vertoond en dat zijn medewerkers ‘murw waren geslagen’ door zijn dominante houding. De advocaat zei dat hij deze informatie had gekregen van een wethouder. Gilbert Isabella was niet aanwezig bij het kort geding. Achttien inwoners uit Houten-Oost waren wel gekomen om de spoedprocedure bij te wonen.

Sommatie
Bewonerscommissie Houten Oost eiste dat de burgemeester zich zou onttrekken (met de besluitvorming, beraadslaging en procesbegeleiding) van het dossier Houten Hub, dat een onafhankelijke derde aangesteld moest worden om deze zaak waar te nemen en dat de burgemeester zich verder zou weerhouden om uitspraken te doen over het onderwerp. Dat vroeg de bewonerscommissie op 8 april in een sommatie. De gemeente Houten liet twee dagen later, via een advocaat, weten dat de burgemeester deze sommatie niet zou opvolgen. De gemeente Houten werd daarna gedagvaard door bewonerscommissie Houten Oost voor dit kort geding.

Neutrale manier van handelen
De advocate van gemeente Houten zei dat alle beweringen van bewonerscommissie Houten Oost onjuist waren. Volgens haar heeft de burgemeester altijd volgens de wetten gehandeld en dat hij altijd gezegd heeft dat de gemeenteraad beslist over zaken die spelen in de gemeente. De advocate zei ook dat Gilbert Isabella zich altijd netjes heeft opgesteld tegenover medewerkers en dat juist nare beweringen leiden tot bedreigingen richting hem. Ook zou hij meerdere keren in de media hebben gezegd, zoals bij RTV Utrecht: ‘Als het aan mij ligt, wel’. Daarmee gaf de burgemeester meerdere malen aan dat het ging om hem als privépersoon, volgens de advocate.

De uitspraak volgt op vrijdag 17 mei 2024.

Foto: Jeffrey Overvoorde

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn