Raadsbrief Nieuwegein: hellingbanen niet onderzocht

NIEUWEGEIN – Afgelopen zondag stortten de hellingbanen in de parkeergarage van het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein in. Uit de raadsbrief van burgemeester Marijke van Beukering blijkt dat er wel onderzoek is geweest naar de parkeergarage, maar daarin de hellingbanen niet mee zijn genomen. 

In de raadsbrief wordt aangegeven dat er in 2007 een omgevingsvergunning is verleend voor de bouw van de parkeergarage, en deze bouw drie jaar heeft geduurd. Tijdens deze periode van bouw zijn er op verschillende momenten inspecties uitgevoerd.

2017
Nadat de parkeergarage bij Eindhoven Airport in 2017 instortte, werd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Klimaat onderzocht door de gemeente Nieuwegein of de parkeergarages veilig waren. Het ging tijdens dit onderzoek om parkeergarages met een bollenplaatvoer. De uitkomst van dit onderzoek was dat er op dat moment geen aanleiding was voor het treffen van maatregelen.

Prime Invest
Op initiatief van Prime Invest is er in 2022 aanvullend onderzoek gedaan naar de bollenplaatvoer in de parkeergarage. Uit dit laatste onderzoek is geconcludeerd dat “het huidige gebruik c.q. de belasting gehandhaafd dient te blijven, waarbij dit niet verhoogd mag worden. Het gebouw beschikt over een zeker bewezen sterkte”. Het gebruik van de parkeergarage is sindsdien niet gewijzigd.

Deze twee onderzoeken hebben zich gericht op de constructie van de bollenplaatvoeren, en dus niet op de hellingbanen. Bij de hellingbanen is er gebruik gemaakt van kanaalplaatvoeren. Deze constructie heeft in Nederland tot nu toe nooit aanleiding gegeven voor aanvullend onderzoek.

Reactie Burgemeester
In een exclusief interview met Omroep Lekstroom gaf de burgemeester aan dat ze erg opgelucht was vlak na het incident: “Dan denk je als eerste: als er maar geen slachtoffers zijn gevallen. Die onzekerheid in het begin. Ik vond het heel bevrijdend toen ik het telefoontje kreeg dat er geen mensen onder het puin lagen. Toen kon ik opgelucht ademhalen. Ik weet niet meer precies op welk tijdstip dat was. In die nacht heb ik zoveel telefoontjes gekregen.”

Foto: Omroep Lekstroom 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Hier kan uw banner staan

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn