IJSSELSTEIN/UTRECHT – Woningcorporaties in de regio Utrecht hebben de ambitie uitgesproken om toekomstbestendig te bouwen. Saar Spanjaard (directeur Cazas Wonen en voorzitter RWU), nam vorige week samen met Remco de Maaijer (directeur RWU) en Rob van Muilekom (gedeputeerde Wonen provincie Utrecht) het Handboek Bouwen voor de Toekomst in ontvangst. Sonja Sars, adjunct-directeur van de Natuur en Milieufederatie Utrecht overhandigde het boek.
Saar Spanjaard is sinds 2022 directeur-bestuurder van Cazas Wonen, een fusie tussen woningcorporaties GroenWest (Woerden) en Provides (IJsselstein). Cazas is onder andere verantwoordelijk voor het sociale huuraanbod in IJsselstein en Lopik. Ze zegt hierover: “We zien veel kansen in het op gang brengen van een regionale bouwstroom. Bijvoorbeeld: met elkaar afspraken maken over het op grote schaal toepassen van lokaal geproduceerde bouwmaterialen. Wat ons betreft gaan we veel nauwer samenwerken met woningcorporaties onderling en met gemeenten in deze regio.”
Remco de Maaijer van Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU): “Ook het toepassen van conceptuele bouw (woningen uitzoeken uit een catalogus) betekent dat we veel duurzamer, sneller en goedkoper kunnen bouwen. Ook hiervoor is innige samenwerking nodig”.
“Alles begint met ambitie, ook als je duurzaamheidsprincipes wil laten landen in de woningbouw. En niet alleen in Utrecht maar in heel Nederland. Je moet durven experimenteren in het waar maken van die ambities. Daar leren overheden, bouwers en woningcorporaties van” aldus Rob van Muilekom.
Bouwen voor de toekomst
De Natuur en Milieufederatie Utrecht stelde samen met experts een handboek op. Sonja Sars: “In ons Handboek ‘Bouwen voor de Toekomst’ geven we de urgentie van duurzame nieuwbouw aan, en inzicht in wat duurzaam bouwen ons als maatschappij oplevert: welke problemen lossen we op en welke nieuwe problemen voorkomen we?
Experts en ervaringsdeskundigen komen aan het woord. Het handboek staat boordevol voorbeelden van nieuwbouwprojecten in Nederland die laten zien dat het allemaal al kan. In het handboek vragen we ook aandacht voor de bestaande bouw. Voor (energie)renovaties bestaan nog geen regels of normen terwijl in deze renovaties veel materialen worden gebruikt die een hoge milieu-impact hebben.”
Foto: Natuur en Milieufederatie Utrecht