Antonius Ziekenhuis opent eigen 3D-lab

NIEUWEGEIN – Het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein beschikt sinds kort over een eigen 3D-lab. In het lab worden verschillende soorten 3D-modellen van bijvoorbeeld nieren of andere organen gemaakt. Dit helpt medisch specialisten om operaties beter en nauwkeuriger voor te bereiden. Het verkort ook de operatietijd.

Het gaat om zogenaamde zichtmodellen en boor- en zaagmallen. Klinisch fysicus Vera Lagerburg legt uit: “Een zichtmodel is een 3D-model van bijvoorbeeld een orgaan, bloedvaten of een gewricht. Dit kan gebruikt worden voor uitleg aan patiënten, scholing en training van medisch personeel of het voorbereiden van een operatie. Boor- en zaagmallen helpen de chirurg om zaagsneden en schroeven precies op de juiste plek in het bot te plaatsen. Dit is nodig wanneer een bot rechtgezet moet worden na een botbreuk of vergroeiing.”

Betere voorbereiding
Lagerburg: “Wanneer een patiënt bijvoorbeeld aan de nier geopereerd moet worden, kan de chirurg voor de operatie de 3D-nier van alle kanten goed bekijken. Zo kan de chirurg zich beter voorbereiden op de operatie. En niet alleen zorgverleners hebben hier profijt van. Ook patiënten begrijpen beter wat er gaat gebeuren wanneer ze een 3D-model in hun handen hebben, en krijgen zo een beter inzicht in hun aandoening, behandelopties en mogelijke uitkomsten.”

Eindeloze mogelijkheden
Het aantal toepassingsmogelijkheden is eindeloos en het proces is voortdurend in ontwikkeling. “Want de 3D-techniek kent veel meer toepassingen dan het voorbeeld van de nier.” Zo bereiden thoraxchirurgen een complexe hersteloperatie aan het borstbeen van een patiënt voor aan de hand van een 3D-geprint model van de borstkas. “Een andere toepassing is de constructie van de luchtpijp waarmee anesthesiologen kunnen oefenen voor het inbrengen van beademingsapparatuur in complexe gevallen.” Uiteraard is de capaciteit niet onbeperkt. “We stellen hier zorgvuldig prioriteiten bij.”

Het 3D-lab bevindt zich in de locatie Nieuwegein, maar werkt in principe voor alle andere vestigingen.

Foto: Geeske Stoker-Dijkman, Antonius Ziekenhuis

 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn