Tien jaar plantenasiel: ‘Er zijn veel planten gered’

HOUTEN – Zondag 15 september viert Plantenasiel Houten haar tienjarig bestaan. In deze periode zijn veel noodlijdende planten gered van een verpieterde staat. “Dat vieren we van 14.00 tot 16.00 uur met taart en een ludieke veiling bij De Krachtfabriek aan Dijkhoeve”.

Initiatiefnemer Mai Linh Ly volgde als project voor de kunstacademie de stekjes van een citroenplant door de Benelux. Maar ze kwam er al snel achter dat dat een iets te ambitieus plan bleek. “Ik zocht een nieuw project en hoorde over de oprichting van een plantenasiel in Utrecht. Dat leek me ook wel iets voor Houten.”

Ze was al actief bij De Krachtfabriek, een broedplaats voor mensen die iets willen bijdragen aan de maatschappij, en daar was ook ruimte voor wat planten. “Via sociale media maakte ik het plan bekend, en voordat ik het wist kwamen er heel veel mensen een plant doneren die ze niet meer mooi vonden of die te groot was geworden.”

Uitvliegen
Door de jaren heen ging het wisselend met het brengen en halen van planten. “Soms kwamen er meer donaties dan er geadopteerd werden, andere keren waren we helemaal uitverkocht. Het plantenasiel vind ik net zoiets als veel deelnemers van De Krachtfabriek: ze komen vermoeid binnen en vliegen geïnspireerd weer uit naar een mooie nieuwe toekomst. Het is een mooie manier om verbinding te maken tussen mensen en elkaar te helpen verbeteren.”

Mai Linh vraagt ook vaak mensen van De Krachtfabriek om haar te helpen planten op te halen. “Vaak belt een bedrijf dat gaat verhuizen of we alle kantoorplanten willen ophalen. Dat levert soms hele mooie collecties op. Sommige mensen komen regelmatig terug om te kijken of er iets moois is binnengekomen.”

Veiling
Het kantoor van de Rabobank belde onlangs of ze alle kantoorplanten wilde ophalen. Dit bracht Mai Linh op een idee. “Twintig hele grote planten in mooie potten, dat leek me wel iets voor een veiling vanwege ons tienjarig bestaan.” Komende zondag begint de veiling om 14.30 uur. De opbrengst – ook voor het adopteren van een plant geeft men een vrijwillige donatie – wordt gebruikt om producten te kopen waarmee de gedoneerde planten weer gezond gemaakt kunnen worden. Het plantenasiel is elke dinsdag en donderdag open van 13.00 tot 16.00 uur. Meer informatie: www.dekrachtfabriek.nl

Foto: Plantenasiel Houten

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn