Bijzondere projecten tijdens de Tuinendag

NIEUWEGEIN – De tweede editie van de Tuinendag staat zaterdag 7 september op de agenda. Na de regenachtige editie van vorig jaar zullen dit keer zeven tuinen hun poorten openen. In het radioprogramma Sunday Move op Omroep Lekstroom gaf Loes van Tuijl een uitgebreide toelichting op dit bijzondere evenement.

“Het is een Tuinendag waar de groene parels van Nieuwegein open gaan en je een kijkje achter de schermen kan nemen. Elke tuin heeft zijn eigen identiteit”, vertelt Loes enthousiast.

Verborgen parels
Veel inwoners van Nieuwegein zijn zich niet bewust van de prachtige tuinen in hun stad. “Sommige tuinen zijn echt verborgen pareltjes,” zegt Loes. “Nieuwegein heeft misschien de reputatie een grijze stad te zijn, maar we hebben ontzettend mooie groene plekken. Volgens mij zijn we zelfs de zesde groenste stad van Nederland. Nieuwegein heeft echt prachtige plekken om te ontdekken.”

Zeven tuinen
Elke tuin heeft zijn eigen programma, vertelt Loes: “De Tuinendag duurt van 12.00 uur tot 16.00 uur, dus het is misschien wat ambitieus om alle zeven tuinen te bezoeken, maar dat is helemaal aan jou. Bij elke tuin wordt iets bijzonders georganiseerd. Je kunt bijvoorbeeld kruidenboter maken, genieten van live muziek, en er is de mogelijkheid om thee en soep te bereiden. Het is echt een totale tuinervaring, met moes- en pluktuinen waar je kunt voelen, ruiken en zien.”

Buurttuin
De tuinen hebben een belangrijke functie in de buurt, legt Loes uit: “Deze tuinen worden beheerd door vrijwilligers en hebben een sterke sociale functie. Ze brengen de buurt samen. Zelf ben ik geen fervent tuinier, maar ik laat mijn tuin gewoon zijn gang gaan. Ik heb een kleine stadstuin waar ik de brandnetels laat staan, omdat ze vlinders aantrekken. Het aantal vlinders in Nederland is historisch laag, dus laat die brandnetels lekker staan!”

Dementie
Bij de moestuin in de Kokkebogaard en bij Cirkeltje Rond is er speciale aandacht voor mensen met dementie. “Door hen de oogst te laten proeven die wordt gekweekt, komen herinneringen van vroeger weer naar boven,” aldus Loes.

Meer informatie is te vinden op www.heerlijknieuwegein.nl 

Luister hier naar het interview met Loes terug tijdens de Sunday Move: 

Foto: Marius Puhl 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn