NIEUWEGEIN – Langs de kade van het Merwedekanaal en in de Griend in de wijk Rijnhuizen worden deze weken ruim 200 zieke en dode bomen verwijderd. De bomen zijn door hun slechte staat niet meer te redden en vormen bij harde wind of storm een risico.
Gemeente Nieuwegein heeft daarom besloten om de bomen te vervangen en zo het gebied veiliger en groener te maken. Het project is deze week van start gegaan en duurt naar verwachting enkele weken, schrijft Gemeente Nieuwegein in een persbericht.
Sterker groen met een gezonde basis
In opdracht van de gemeente voert De Vries Boomverzorging het werk uit. Eerst worden de aangetaste bomen weggehaald, waarna De Hertog Boomverzorging op dezelfde dag nieuwe bomen terugplant. De nieuwe bomen zijn ongeveer zeven meter hoog, wat voorkomt dat er grote open plekken in het landschap ontstaan. Dit is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk van het gebied, maar ook voor dieren zoals vleermuizen, die gebruik maken van de bomen voor hun routes. Het gebied krijgt meer dan tien verschillende soorten bomen terug, waardoor het beter bestand is tegen boomziekten. Elke boomsoort heeft zijn eigen positieve bijdrage. Zo bieden plataanbomen schaduw tijdens warme dagen, terwijl koningslindes een habitat vormen voor verschillende dieren en insecten.
Toekomstige plannen voor het Oeverpark
Volgens wethouder Marieke Schouten is het project een belangrijke stap in de ontwikkeling van Rijnhuizen. “Rijnhuizen groeit snel. Steeds meer mensen kiezen deze wijk als hun thuis. Groen in de omgeving om te ontspannen en recreëren is daarom essentieel. Met dit project leggen we de basis voor het toekomstige Oeverpark, een openbaar park langs het Merwedekanaal waar bewoners en bezoekers kunnen wandelen en genieten van de natuur.” In 2025 wil de gemeente in gesprek met bewoners over de verdere inrichting van het Oeverpark. Bij de aanleg van dit park worden ook de laatste bomen geplant.
Voor meer informatie over het project en de ontwikkelingen in Rijnhuizen kunt u terecht op de website van de gemeente: www.nieuwegein.nl/rijnhuizen.
Foto: Gemeente Nieuwegein